Lofotska ostrva – biser sjeverne Norveške

Lofotska ostrva – biser sjeverne Norveške

Lofotska ostrva – biser sjeverne Norveške

Lofotska ostrva jedno su od najposjećenijih i najpoznatijih turističkih mjesta u Norveškoj, iako Norveška ima puno toga za ponuditi. Lofotska ostrva ostavljaju bez daha zbog svoje prirodne ljepote, netaknute prirode kao što su planine i plaže te malenih slikovitih ribarskih sela.

Lofoti se nalaze sjeverno od Arktičkog kruga, a zbog uticaja tople Golfske struje klima je tamo puno blaža nego u drugim dijelovima koji se nalaze na istoj geografskoj širini. Upravo zbog toga, klima je na Lofotskim ostrvima primorska, sa svježim i ugodnim ljetima i blagim zimama.

Već dugi niz godina Lofoti su često posjećeni od brojnih putnika koji uživaju u njihovim stjenovitim obalama. Bijele pješčane plaže okružene su visokim planinama što čini univerzalnu i nigdje viđenu prirodu koju gotovo svaki svjetski putnik ima na svom popisu želja.

Od davnina su poznati po morskom ribolovu o čemu govori i izvoz ribe, posebice bakalara. Tradicionalne crvene kabine zapravo su ribarske, a u njima se može i odsjesti u nekoliko manjih sela duž obale.

Nećete pogriješiti odlučite li se posjetiti veličanstvena Lofotska ostrva,  oduševiće vas 100 kilometara obale i otočića, povezane mostovima i tunelima, crvenim drvenim kućicama, ribarskim lukama te planinama visokim od oko 1.000 metara.