Događaji: Austrijski kulturni forum Mart 2022

Događaji: Austrijski kulturni forum Mart 2022

Događaji: Austrijski kulturni forum Mart 2022

Austrijski kulturni forum osnovan je u Beogradu 2001. godine pri ambasadi Austrije u Beogradu. Deo je svetske mreže od 29 austrijskih kulturnih foruma u 27 zemalja kojom upravlja austrijsko Federalno ministarstvo za evropske i međunarodne poslove. Glavno usmerenje foruma je aktivno povezivanje austrijskih i srpskih kulturnih stvaraoca i u skladu sa tim organizuje niz specijalnih aktivnosti i dešavanja. U nastavku vam predstavljamo bilten za mart mesec.

Književnost – 31.03. sa početkom u 20:00 h. u Gete institutu.

U biblioteci Goethe -Instituta predstaviće se antologija poezije nemačkog govornog područja ,,sam mrmor sam ’’ (bin murmeln bin) koja obuhvata poeziju od 1999. do 2019.  Margret Kredi, slobodna spisateljica koja živi u Beču će učestvovati na ceremoniji.

Film – martovski festival 29.03. sa početkom u 19.00 h u Domu omladine

Beogradski 69. festival dokumentarnog i kratkometražnog filma će se održati od 29. marta do 2.aprila u Domu omladine. Festival ce trajati 5 dana u svim prostorijama Doma omladine, a počeće svetskom premijerom rumunskog filma ,,Dobrudžanska epopeja’’ u režiji Siniše Dragina. Kroz institucionalnu saradnju sa bečkim festivalom kratkog filma ,, Viena Shorts’’ 31. marta u 19 časova biće predstavljena selekcija od 6 kratkih filmova.

Izložba ,,Na drugi pogled ’’ na kalemegdanskom šetalištu

Online projekat ,,Na drugi pogled’’ koji prikazuje 20 perspektiva austrijskih i srpskih umetnica i umetnika o predrasudama između Srbije i Austrije , preseliće se iz digitalnog u realan prostor na kalemegdanskom šetalištu.

Izložba fotografija – 04.03.- 05.05. Radisson Collection, Old Mill, Belgrade soba 147

Nakon stogodišnje premijere Nosferatua F.V. Murnaua, održaće se međunarodna izložba fotografija uključujući radove Laure Rot i Maksa Klebla, koja se bavi pojmom mita. Izložba će se održati u periodu od 04. marta do 05.maja.

Umetnost i nauka

U cilju proslave jubileja odloženog zbog COVID-a: sedamdeset godina od smrti Ludviga Vitgenštajna, kolektiv Lichtfelder.org i Austrijski kulturni forum pozivaju umetnice i umetnike, kao i istraživačice i istraživače, da do 10. maja pošalju dela na sledeće teme:

1. Šta je na prvom mestu: jezik, govor, kognicija
2. Napuštanje smisla i osećanja
3. Propozicija

Pozivi

Grad Grac poziva Vas da učestvujete na konkursu za rezidencijalni boravak pisaca u Gracu. Konkurs grada Graca otvoren je za autorke i autore! U periodu od septembra 2022. do avgusta 2023. godine, autori će dobiti mogućnost da se u Gracu koncentrišu na svoja dela bez finansijskog pritiska i da uplove u kulturna dešavanja ovog grada.

Rok za prijavu je 31.  mart, a više informacija o konkursu naći ćete na sledećem linku. http://www.kultur.graz.at/kulturamt/33

OeAD Stipendije

Izuzetni studenti iz Srbije koji žele da nastave master studije u Klagenfurtu, biće finansijski podržani tokom master studija matematike, informatike, inženjeringa računarskih igara i informacionog menadžmenta.

Rok za prijavu za stipendiju je 13. mart. Takođe, svi zainteresovani studenti mogu posetiti online platformu grants.at austrijske agencije za obrazovanje OeAD koja pruža aktualizovani pregled preko više od 1.200 stipendija, grantova i nagrada, poput nagrada Ernst-Mach-, Franz Werfel– ili Richard-Plaschka-Fellowship.