Bergen jedan od najljepših norveških gradova

Bergen jedan od najljepših norveških gradova

Bergen jedan od najljepših norveških gradova

Jedan od najljepših norveških gradova svakako je Bergen, koji je nekada bio vikinška baza. Iako je riječ o savremenom gradu, duh predaka je vidljiv na svakom koraku.

Oko Bergena je sedam planina, što čini prelijepo okruženje koje upotpunjuje zaliv Vagen.

Glavna odlika Bergena su stare, drvene trgovačke kuće, koje su izgrađene još davne 1700. godine. S obzirom na njihov istorijski značaj, one se nalaze pod zaštitom UNESCO-a, a u nekim od ovih kuća nalaze se mali šopovi za suvenire, ali i umjetnički ateljei.

U luci Bergen je uvijek živahno, brojna pristajanja i isplovljavanja, uz brojne ribarske čamce, katamarane, čine ovaj kraj krajnje bajkovitim.

Do vrha planine Flojen vodi vas željeznička pruga koja se koristi isključivo u turističke svrhe, a dok se penjete, pogled na Bergen postaje veličanstven. Takođe, odavde tek možete vidjeti da se u okolini Bergena nalazi nekoliko manjih zaliva.

Ukoliko želite da Bergen i okolinu obiđete pješke, onda krenite prelijepim šumskim stazama, koje će vam otkriti jednu mističnu stranu ovog grada. Naime, uz staze su poredane statue trolova i drugih mitskih bića, koje vas “gledaju” dok prolazite pored njih.

Ipak, za turiste je uvijek najzanimljiviji Stari Bergen, koji predstavlja staro jezgro grada i u kojem se ništa nije mijenjalo već vijekovima.

Jedna od turističkih atrakcija Bergena jeste i tzv. restoranska kuća, koju zapravo čine četiri restorana pod jednim krovom. Ovdje možete uživati u specijalitetima iz četiri različite kuhinje, što daje posebnu draž.