Kadis- jedan od najstarijih gradova Evrope

Kadis- jedan od najstarijih gradova Evrope

Kadis- jedan od najstarijih gradova Evrope

Glavni grad španske pokrajine Kadis je istoimeni grad Kadis (šp. Cádiz). Nalazi se u autonomnoj zajednici Andaluziji. Jedan je od najaktivnijih gradova Andaluzije u ekonomskom i turističkom smislu.

Gadir je bilo prvobitno feninčansko ime grada, što znači utvrđenje ili tvrđava. Kadis je osnovan oko 80 godina posle Trojanskog rata. Osnovali su ga Feničani i smatra se jednim od najstarijih gradova u Zapadnoj Evropi. Ukoliko ste zaljubljenici u istoriju i kulturu Andaluzije, Kadis je prva nezaobilazna destinacija za vas.

Smešten na obali „Costa de la Luz“, obiluje prelepim plažama i barovima za turiste. Jedna od plaža koja se ističe svojom posebnošću je „La Caleta“. Tu možete uživati preko dana, obasjani andaluzijskim suncem, a noću, u isto tako prelepim zalascima.

Jedan od zanimljivih događaja koji privlači veliki broj tursita u ovaj grad svake godine je karneval u Kadisu. Stanovnici Kadisa se tokom čitave godine pripremaju za ovaj festival. Na svetu je poznat kao ogromna ulična žurka, a najveći je na španskom kopnu. Jedini karneval koji po veličini prevazilazi ovaj u Kadisu je zapravo karneval u Rio de Žaneiru. Traje desetak dana, ali se mnogi vesele i pre a i posle ovog događaja. Karneval je jako važan i zbog činjenice da ga ni Frankova vlast nije zaustavila. Akcenat ovog karnevala nije na glamuru i raskoši, već na satiri i duhovnosti i to je ono što ga u najvećoj meri razlikuje od ostalih karnevala.

Stanovnici Kadisa smatraju se jako duhovitim ljudima sa britkim jezikom. Ukoliko ste ljubitelji istorije i građevina ovde ćete naići na pregršt spomenika, utvrđenja i muzeja. Ako ste volite morske plodove i tradicionalnu hranu, ovde ćete moći da pronađete obilje raznolikih jela. Tradicionalna španska „paella marisca“ sigurno će biti dobar odabir. Andaluzijsko sunce, časa španskog penušavog vina „cava“ i pogled na „La Caletu“ predstavljaju san svakog turiste.

Smešten na samom jugu Andaluzije, u jako bliskom kontaktu sa severnom Afrikom, ovaj grad će sigurno ostaviti neizbrisiv trag u životu svakog posetioca.

 

Autor članka prof. španskog jezika Andrea Miletić