Top 5 zemalja u kojima je školarina besplatna

Top 5 zemalja u kojima je školarina besplatna

Top 5 zemalja u kojima je školarina besplatna

Ako ne uspijete da se kvalifikujete za potpuno finansirane univerzitetske stipendije, razmislite o upisu na univerzitete koji su besplatni ili naplaćuju niske školarine ili one koji nude oslobađanje od školarine. Zemlje poput Norveške, Austrije, Njemačke, Finske i Švedske nude različite vrste besplatnih/niskih školarina i oslobađanja od školarine za međunarodne studente.

BESPLATNE ŠKOLARINE U NORVEŠKOJ

Norveški državni univerziteti i univerzitetski koledži po pravilu ne naplaćuju školarinu svim studentima, uključujući i međunarodne studente. Ovo se odnosi na sve nivoe, uključujući osnovne studije, master programe i doktorske studije. Međutim, studenti će morati da plate semestralnu naknadu od 300-600 NOK svakog semestra. Imajte na umu da neki državni univerziteti i univerzitetski koledži mogu imati školarinu za nekoliko specijalizovanih programa koji su obično na nivou mastera. Većina privatnih institucija plaća školarinu za sve svoje programe i kurseve. Ali naknade su obično znatno niže od onih za uporedive studije u većini drugih zemalja. Takođe, strani studenti ne plaćaju veće školarine od norveških studenata.

Troškovi studiranja u Norveškoj: Trebalo bi da uzmete u obzir da su troškovi života u Norveškoj veći nego u mnogim drugim zemljama. Troškovi života iznosili bi 90.000-100.000 NOK godišnje.

BESPLATNI UNIVERZITETI U AUSTRIJI

Ako niste student iz EU/EEA, savezni/javni univerziteti u Austriji naplaćuju samo oko 726,72 eura po semestru za školarinu plus 20,20 eura po semestru za članarinu studentskog sindikata „OH-Beitrag” i naknadu za osiguranje od nezgode studenata. Oslobađanje od plaćanja školarine moguće je u posebnim slučajevima (npr. za nosioce određenih stipendija, za učesnike u programima razmjene i univerzitetska partnerstva, za studente iz određenih zemalja). Dodatne informacije dostupne su direktno na veb stranici univerziteta. Troškovi studiranja u Austriji: Troškovi života za studente u Austriji su oko 800 eura mjesečno koji pokrivaju smještaj, hranu i lične troškove.

BESPLATNI UNIVERZITETI U NJEMAČKOJ

Od oktobra 2014. svi univerziteti u Njemačkoj osim Baden-Virtemberga neće naplaćivati školarinu za diplomske i uzastopne magistarske programe za sve studente, uključujući međunarodne studente. U nekim saveznim državama, univerziteti će naplaćivati semestralni doprinos (oko 50 evra) i/ili administrativne takse (oko 50 evra). Trenutno, savezna država Baden-Virtemberg naplaćuje školarinu (za diplomske, magistarske, diplomske i državne ispitne programe) od 1.500 eura po semestru za građane koji nisu iz EU. Za razliku od osnovnih studija, većina magistarskih studija u Njemačkoj dolazi sa školarinom, ali one nisu tako visoke kao u drugim zemljama.

S druge strane, doktorske studije na njemačkim univerzitetima su u principu besplatne. Studentima doktorskih studija školarina se naplaćuje tek nakon završenih prvih šest semestara, ali su obavezni da plate semestralni doprinos od približno 150-200 eura po semestru. Studenti doktorskih studija obično rade na istraživačkom projektu (plaćena doktorska pozicija) ili primaju stipendiju.
Troškovi studiranja u Njemačkoj: Njemački studenti u prosjeku troše oko 500-800 eura za smještaj, prevoz, hranu i dr. troškove.

BESPLATNI UNIVERZITETI I STIPENDIJE U FINSKOJ

Školarine za studente izvan EU/EEA uvedene su od jeseni 2017. nadalje za diplomske ili master programe na engleskom jeziku. Samo doktorske studije će ostati bez školarine, bez obzira na vašu nacionalnost. Finski univerziteti i UAS nude opcije stipendija za nadarene studente izvan EU/EEA koji su primljeni na programe osnovnih i magistarskih studija koji se naplaćuju. EDUFI stipendije su dostupne za pokrivanje troškova života za doktorske studije do jedne akademske godine.
Troškovi studiranja u Finskoj: Procijenjeni troškovi života jednog studenta u Finskoj u prosjeku iznose oko 700-900 eura mjesečno.

STIPENDIJE ZA ŠKOLARINU NA ŠVEDSKIM UNIVERZITETIMA

Naknade za prijavu i školarine važe za one koji nisu državljani EU/EEP/nordijske zemlje ili Švajcarske koji studiraju na nivou bačelor ili master. Međutim, Švedski institut i značajan broj univerziteta nude pune i djelimične stipendije u vidu oslobađanja od školarine za međunarodne studente.
Doktorske stipendije u Švedskoj obično nude univerziteti ili spoljna finansijska tijela kao plaćena mjesta. To znači da ako vam se ponudi pozicija doktorskog kandidata, nećete plaćati honorare i dobijate mjesečnu platu.

ONLINE UNIVERZITETI BEZ ŠKOLARINE

Postoji veliki broj univerziteta koji nude besplatne online diplome/kurseve. Prvi takav univerzitet je Univerzitet naroda koji je besplatan, neprofitni, akreditovani onlajn univerzitet posvećen otvaranju pristupa visokom obrazovanju na globalnom nivou. Univerzitet naroda nudi online saradnike i diplome iz poslovne administracije, zdravstvenih nauka i računarskih nauka, kao i MBA program. Nakon toga uslijedila je inicijativa MIT-a i Harvarda pod nazivom edKs, koja je platforma za učenje i koja studentima iz bilo koje zemlje daje priliku da pohađaju besplatne onlajn kurseve koje nude tri vrhunska univerziteta u SAD- Harvard, MIT i UC Berkli.

Izvor: Link