Iskustvo koje se prepričava

Iskustvo koje se prepričava

Iskustvo koje se prepričava

Utiske iz Conil de la Frontera, najatraktivnijeg grada na obali Antlantskog okeana donosi nam Dunja koja se već dva meseca  nalazi u gradiću Conil de la Frontera u provinciji Cadiz. Glavni pokretač za Španiju je želja da nauči španski pa svaku nedelju ima časove gramatike i konverzacije s roditeljima, a pohađa i časove španskog u lokalnoj školi jezika. Grad ju je oduševio predivnom prirodom i bajkovitim peščanim plažama koje su kako kaže među najlepšim u Španiji.

”Conil je jedan od tzv. belih gradova Andaluzije, s čarobnom atmosferom koju stvaraju njegove uske i strme uličice, palme i andaluški ornamenti na kućama i trgovima. Sve su kuće u Conilu bele zbog vrućine – klima je ovde drugačija nego na severu Španije, temperature su znatno više, a jesen je zapravo produženo leto. S obzirom na visoke valove atlantske obale, Conil je popularna destinacija za surfovanje tokom cele godine.”

U Conilu živi sa španskom porodicom koju podučava engleskim, takođe pomaže i deci i roditeljima kroz svakodnevne aktivnosti , a s njima takođe putuje i obilazi okolna mesta i provincije. Najveći utisak joj je ostavila  Granada u kojoj je boravila  3 puta a kao najveću prednost programa ističe život sa lokalnom porodicom  zbog čega se kako kaže ovaj program ne može uporediti s turističkim razgledanjem Španije. 

Već nakon dva meseca vide izvesne napretke  u svom španskom, a njeno zapažanje je i da deca i roditelji takođe sve bolje govore engleski. Slobodno vreme provodi na plaži, na časovima joge, u teretani, učeći španski, čitajući i družeći se.

Dunja bi svakom budućem kandidatu toplo preporučila program sa porukom da dosta toga zavisi kako se pojedinac slaže s porodicom i koliko se prate pravila koja bi se trebala pratiti. ”Na početku mi je bilo  teško naviknuti se na situaciju. Prve dve nedelje mog boravka roditelji u porodici  su bili na godišnjem odmoru, zbog čega mi nisu tražili da radim, ali sam zato vreme provodila sa decom jer su organizovali razne aktivnosti. Lepo je da su se tako potrudili oko mog boravka, ali bilo je nemoguće razaznati koje je moje slobodno vreme, ako nisam imala “radno vreme”, haha. Sad kada sam sebi organizovala slobodno vreme pratimo  se i držimo određenog rasporeda.”

Ukoliko i ti kao Dunja želiš da se upoznaš  sa novom kulturom, jer forma programa ostavlja dovoljno slobodnog vremena da se zaista posvetite učenju i  istraživanju.  Prijavi se