Uručeni sertifikati učesnicima programa kulturnih razmena

Uručeni sertifikati učesnicima programa kulturnih razmena

Uručeni sertifikati učesnicima programa kulturnih razmena

Svečana dodela sertifikata za kandidate koji su uspešno završili program kulturnih razmena održana je u prostorijama Centra za afirmaciju i razvoj u Beogradu. Kandidatima je uručen sertifikat a nakon dodele su uz osmehe razmenili različita evropska i prekookeanska znanja i iskustva.

Centar za afirmaciju i razvoj je regionalna organizacija sa sedištem u Beogradu, Banjaluci i Sarajevu, usmerena ka planiranju projekata za mlade i njihovoj realizaciji. Jedan u nizu značajnih aktivnosti Centra jeste Program kulturnih razmena, namenjen  mladima iz regiona,  uzrasta od 18-30 godina.

Dragana Vukadinović, izvršna direktorka Centra za afirmaciju i razvoj izjavila je ovim putem da je program pokrenut 2015. od samog osnivanja Centra, čime ujedno predstavlja najvažniji segment organizacije. “Zamisao projekta je da se mladima iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore pruži mogućnost da provedu izvestan period u inostranstvu, gde će kroz druženje s porodicom iz prve ruke upoznati novu kulturu i naučiti bar još jedan strani jezik. Pored toga, steći će nova poznanstva sa ljudima iz celog sveta i proputovati različitim predelima Evrope, SAD ili Kine. U skladu sa aktivnostima centra, nastavićemo da podstičemo mlade u regionu ukazujuću im na niz mogućnosti koje naša organizacija pruža“.

Trenutno su otvorene prijave sa 16 zemalja za program kulturnih razmena a najveće interesovanje među kandidatima izazivaju Turska, SAD, Nemačka i naravno Španija i Italija u toku letnjeg perioda.

Nađa Erić je bila uspešna učesnica programa sa Španijom, a tokom boravka u Barseloni kako kaže bilo je ludo i nezaboravno. Tamo je stekla prijateljicu s kojom provodi vreme čak i nakon povratka sa programa. ,,Za program sam se prijavila sa ciljem da izađem iz svoje sigurne ušuškane zone i to sam definitivno dobila ovim programom. Bila sam u lokalnoj španskoj porodici i drago mi je što sam mogla da osetim lokalitet i njihov način života. Život je preokret i svima bih preporučila da se ne boje nečeg novog i izađu iz zone komfora.”

Svi kandidati imaju slobodno vreme koje uglavnom koriste za upoznavanje novih mesta zajedno sa porodicom u kojoj borave ili samostalno.

Jelena Ursuljanović, učesnica programa, provela je mesec i dve nedelje na severu Italije u Bergamo, u blizini Milana. Bila je skeptična povodom odlaska ali ljubav prema Italiji kaže nije mogla da čeka. ,,Moj odlazak na program sam planirala za 2020. međutim to nije bilo izvodljivo zbog pandemije. Po dolasku u Italiju moja porodica me je u potpunosti prihvatila i oduševila. Imala sam priliku da vidim Italiju iz ugla pravog italijana  a ne  turiste i to je ono što sam oduvek želela. Jako lepo životno iskustvo.’’

Imajući u vidu iskustva kandidata, može se zaključiti da učešće u internacionalnim programima, poput programa kulturnih razmena, doprinosi boljem okruženju kao i unapređenju  kvaliteta života mladih. Kandidati su se na ceremoniji složili da su boravkom u željenim zemljama naučili i prihvatili specifičnosti i običaje koje svaka kultura nosi – od jezika, temperamenta ljudi, kvaliteta života. Osvrnuli su se na lepe i nezaboravne uspomene na koja će se uvek rado sećati, a pojedini ponovo planiraju da ih naprave uz pomoć programa. Svim budućim kandidatima poručuju da budu hrabri i odvaže se na ovakvo iskustvo.

 

Ukoliko i ti želiš da saznaš više o našim programima kulturnih razmena pogledaj   OVDE