Savršena avantura u Italiji

Savršena avantura u Italiji

Savršena avantura u Italiji

Janja je učesnica programa kulturne razmene sa Italijom, te nam šalje svoje utiske o letu provedenom u Cortini d'Ampezzo, malom gradu na severu. Više prenosimo u nastavku:

“Kada sam se prošle godine prijavila za sudjelovanje u kulturnoj razmjeni u Italiji, nisam imala predodžbu kako će ta moja avantura izgledati. Na kraju je ispala savršeno.

Krenula sam rano ujutro autobusom iz Zagreba prema Cortini d'Ampezzo – manjem gradu na sjeveru Italije. Bila sam uzbuđena, jer iako mi nije sjever Italije bio prva pomisao kada sam razmišljala o razmjeni, sve ono što sam tamo naučila, doživjela i vidjela je bogato životno iskustvo. Prije svega sam bila sretna što nisam imala nikakvih problema u putovanju, sve je proteklo odlično. Došavši u grad u kasnijim večernjim satima, moja je avantura mogla započeti.

Tih mjesec dana je prošlo zapravo brzo, a toliko toga se lijepog dogodilo. Prije svega, obitelj kod koje sam došla je bila izuzetno topla. Mislim da smo bili savršeno spojeni. Karakterno smo si odgovarali, dječakova mama je bila tako susretljiva, da nisam previše osjećala kako mi nedostaje moja obitelj u Hrvatskoj. Budući da dječak ima gotovo 13 godina, stvorili smo jedan prijateljski odnos sa svojim šalama, te je vrijeme koje smo provodili skupa bilo zabavno, a o tome koliko je bilo dobro, govori činjenica da se i dalje čujemo preko WhatsAppa i drago mi je da mogu znati kako će biti i u budućnosti. Budući da sam bila povezana s obitelji, čak sam i određen dio slobodnog vremena provodila s njima jer nam je bilo super. S njima i u svoje slobodno vrijeme istraživala sam fascinantnu prirodu oko sebe i divila se Božjim čudima. Svako planinarenje, bicikliranje, hodanje, penjanje otkrivalo je prekrasne poglede, snagu prirode, bajkovita jezera i neopisivi mir. Nemoguće je ne biti aktivan u Cortini. Tek sam tada i shvatila koliko nemam kondicije.

Grad je, iako manji, vrvio od turista i dobre ponude talijanskih jela i aperitiva. Boravak u Cortini u takvom ozračju učinio me je hrabrijom, odvažnijom i s više povjerenja u sebe i svoje sposobnosti. Možda zvuči pretjerano, ali zaista nije. Sam pothvat, od toga da budem s novim ljudima, gdje sam praktički živjela s njima, do toga da sam se suočila i pobijedila strah od visine, poboljšala motoričke sposobnosti u sportu, upoznala dobre ljude i malo vježbala talijanski koji sam ranije učila, sve to rezultiralo je boljom verzijom mene.

Na kraju svog boravka u Italiji posjetila sam dva grada simbola Italije – Milano i Rim. Uživala sam punim plućima u oba grada, ali Rim je ostavio poseban dojam na mene. Rim zaslužuje sve atribute koji mu se pripisuju i svakom bih preporučila da ga posjeti. Njegova povijest, hrana, ljudi, atmosfera čine savršenu kombinaciju. Ljeto 2021. – ljeto za pamćenje.”

Ako i ti želiš da iskusiš Italiju, da proputuješ i upoznaš različita mesta to možeš vrlo jednostavno učiniti klikom na Saznaj više