Otac ruske književnosti – Puškin

Otac ruske književnosti – Puškin

Otac ruske književnosti – Puškin

Aleksandar Sergejevič Puškin (rus. Алекса́ндр Серге́евич Пу́шкин) se smatra utemeljiteljem savremenog književnog ruskog jezika. Puškin je među prvima u Rusiji počeo pisati narodnim jezikom i distancirao se od književnosti romantizma, koja je bila popularna u Zapadnoj Evropi. Stvorio je stil koji je miješao satiru, romantiku i dramu.

 U raznim gradovima su podignuti spomenici Puškinu. Najviše kipova ima u gradovima Rusije i zemljama bivšeg SSSR-a. Čitaocima je najinteresnija priča o njegovoj smrti, a mnoge internet stranice će pisati o različitim verzijama te priče. Naime, prava verzija jeste da je Puškin izazvao Dantesa, francuskog plemića, na dvoboj. Dantes je Puškinovoj ženi, Nataliji Gončarevoj, slao pisma, te joj se udvarao. Dantes je u dvoboju ranio Puškina, a ranio ga je u trbuh. U to vrijeme takva vrsta ranjavanja bila je smrtonosna. Puškin je uspio da preživi narednih nekoliko dana, ali nažalost, nije izdržao. Za vrijeme njegovog ranjavanja, Puškin se dopisivao sa carom Nikolajem I, koji je u Puškinu vidio opasnog vođu slobodnih mislilaca.

Puškin je uvijek bio pisac iz naroda i pisac koji je pisao za narod. Prvi od ruskih književnika koji su ostavili dubok trag u ruskoj, ali i u svjetskoj književnosti. I danas nakon više od 2 vijeka, Puškinova djela se čitaju i postala su veliki klasici ruske književnosti i nauke o književnosti.

Danas u skoro svim gradovima Rusije možete pronaći spomenike dignute u čast ovog ruskog pisca.