Otvorene prijave za Chevening stipendije za akademsku 2022/23. godinu

Otvorene prijave za Chevening stipendije za akademsku 2022/23. godinu

Otvorene prijave za Chevening stipendije za akademsku 2022/23. godinu

Konkurs za britanske Chevening stipendije, globalni program stipendiranja vlade Velike Britanije talentovanih osoba koje su prepoznate kao potencijalni budući lideri u brojnim oblastima rada, otvoren je za akademsku 2022/23. godinu.

Program stipendiranja finansira Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije i partnerske organizacije i dostupan je u oko 160 zemalja širom svijeta, a nudi mogućnost pohađanja postdiplomskih studija na bilo kom univerzitetu u Ujedinjenom Kraljevstvu, te je odlična prilika za mlade i ambiciozne građane Bosne i Hercegovine, koji posjeduju diplomu univerziteta i imaju odlično znanje engleskog jezika, a žele završiti postdiplomske studije u Velikoj Britaniji i odlučni su u namjeri da se nakon toga vrate u Bosnu i Hercegovinu i rade u BiH.

Sistem visokog obrazovanja u UK je jedan od najboljih u svijetu, čak 59 trenutnih predsjednika država ili vlada je studiralo u UK, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Nakon magistriranja postajete dio mreže od 50.000 Chevening alumni iz svih dijelova svijeta, a Chevening stipendisti često postaju globalni lideri u širokom spektru polja, uključujući politiku, biznis, medije, civilno društvo, nauku i tehnologiju, te akademsku zajednicu.

Chevening stipendije u Bosni i Hercegovini se dodjeljuju od 1996. godine, a dodjeljuju se za jednogodišnje master studije iz bilo koje oblasti na nekom od univerziteta u Velikoj Britaniji, a uključuju: mjesečnu stipendiju, putovnje iz zemlje do odredišta, dolazak i višak prtljaga, tezu ili disertaciju i troškove vize i školarine.

Cilj stipendija je pružanje podrške prioritetima spoljne politike Velike Britanije stvaranjem dugotrajne pozitivne veze s budućim liderima, uticajnim akterima, te donosiocima odluka širom svijeta, a svršeni Chevening studenti (Chevening Alumni) imaju izvrsnu istoriju u radu na liderskim pozicijama u raznim oblastima, uključujući politiku, biznis, medije, civilno društvo, religiju i akademski sektor.

Stipendiste direktno biraju britanske ambasade širom svijeta, ponekad u partnerstvu s drugim organizacijama koje sponzorišu stipendije.

Dio Chevening alumni u BiH i predsjednik Mladen Ivanić, direktor Prevent BiH Almir Jazvin, sudija Božidarka Dodik i Zenit Đozić iz Top Liste Nadrealista.

Konkurs je otvoren do 2. novembra 2021. godine, a detaljnije informacije možete pogledati na sljedećem linku (Chevening stipendije).