5 najljepših građevina u Rusiji koje će vam oduzeti dah

5 najljepših građevina u Rusiji koje će vam oduzeti dah

5 najljepših građevina u Rusiji koje će vam oduzeti dah

Koliko vas zapravo ne zna šta sve Rusija nudi? Hajmo da pogledamo neke izuzetne građevine najpoznatijih svjetskih arhitektora koji su svoje pečat ostavili na kulturu ove države.

  • Prva na našoj liste jeste katedrala Svetog Isaka. Ovo je najveća katedrala u Sankt Peterurgu, a 1931. godine postaje muzej. Sa kupole na ovoj katedrali zaljubljenici u Sankt Peterburg mogu vidjeti pejzaž ovog grada. Za uređenje ove građevine poslužile su čak 43 vrste različitih materijala.

 

  • Drugo mjesto zauzeo je Marinskij teatar. Ovo je jedna od najpoznatijih opernih i baletnih kuća na svijetu, smještena u centru Sankt Peterburga na Teatarskom trgu. Marijinski teatar je dom Marijinskog baleta, Marijinske opere i Marijinskog okestra. Marijinski teatar službeno je svečano otvoren 2. oktobra 1860. kao carski teatar, a nazvan je Marijinski po Mariji, ženi tadašnjeg ruskog cara Aleksandra II.

  • Također, jedan od najpoznatijih teatara u Rusiji jeste Boljšoj teatar. Boljšoj teatar u prijevodu s ruskog znači Veliki teatar koji je svoja vrata gledaocima otvorio 1780. godine u Moskvi.

  • Za one koji vole umjetnost predstavljamo jedan od najpoznatijih muzeja ne samo u Rusiji, nego i u svijetu – Ermitaž. Danas je jedan od najpoznatijih muzeja na svijetu s čuvenim zbirkama antičke, sasnidske, indijske, islamske i ostalih umjetnosti. Posebnu atrakciju čine remekdjela od renesanse do početka 20. st., te zbirke brojnih grafika i crteža, kao i zbirke medaljona i novca koje se računaju u milionima primjeraka.

  • Katedrala svetog Vasilija Blaženika ili jednostavno Sveti Vasilije je crkva u Moskvi koju je između 1550. i 1560. godine dao izgraditi Ivan IV. (bolje znan kao Ivan Grozni) da obilježi svoja osvajanja, nakon velike ruske pobjede nad Tatarima. Legenda kaže da je nakon završetka crkve Ivan Grozni dao oslijepiti graditelja kako ne bi napravio ništa ljepše.

Ukoliko se odlučite posjetiti ove građevine sigurno neće pogriješiti. Osim ovih 5 najljepših, Rusija ima još građevina izgrađenih stoljećima unazad koje su vrijedne vaše pažnje. Srećno u obilasku!
.
Autor članka: predavač ruskog jezika Ajla Kurahović