7 poznatih filmova koji su snimani u Španiji

7 poznatih filmova koji su snimani u Španiji

7 poznatih filmova koji su snimani u Španiji

Mnogi holivudski filmovi snimani su izvan teritorije Sjedinjenih Američkih Država, a neke od najčešćih lokacija su Kanada, Novi Zeland i Australija. Osim ovih država, i Španija se često nalazi na listi zemalja u kojima se snimaju filmovi, a danas govorimo o 7 poznatih filmova koji su snimljeni na teritoriji ove evropske države.

  1. Nemoguća misija II (šp. Misión Imposible II): U jednoj od scena se može videti religijska procesija na ulicama Sevilje, a kasnije posvećuju čitave scene flamenku u Sevilji!
  2. Ratovi zvezda (Epizoda 2) – Rat klonova (šp. Star Wars Episodio II: El ataque de los clonos): Koliko god zvučalo neverovatno, jedan od najpoznatijih filmova sniman je baš u španskoj Sevilji. Španski trg u Sevilji pretvoren je u svemirsku luku gde su dočekani R2-D2 i Anakin Skajvoker.
  3. Paklene ulice 6 (šp. Rápido y Furioso 6): Na jednom od autoputeva Gran Kanarije snimljene su lude vožnje junaka ovog svetski poznatog filma.
  4. Indijana Džouns i poslednji krstaški pohod (šp. Indiana Jones y la última cruzada): Avanture Harisona Forda snimane su na izvanrednim lokacijama, a neke od njih su i pustinja Tavernas (šp. Tabernas), kao i Škola umetnosti u Almeriji (Escuela de Bellas Artes de Almería).
  5. Terminator: Tamna sudbina (šp. Terminator: Destino Oscuro): Snimanje ovog filma bilo je u Madridu, a centralna madriska naselja nalaze se u pozadini i prašini koja se vidi u samom filmu.
  6. Igra prestola (šp. Juego de Tronos): Uprkos tome što nije u pitanju film, ističemo ovu seriju kao primer ljubavi prema Španiji. Za skoro sve sezone serije odabrano je po više od 14 lokacija u Španiji. Neka od mesta su: gradovi Đirona (šp. Girona), Sevilja, Kordoba; park Bardenas Reales; ostrvce San Huan de Gastelugače (šp. San Juan de Gaztelugatxe); dvorac Svete Florentine, kao i mnoga druga mesta širom države.
  7. 007: Umri drugi dan (šp. 007, Muere otro día): Jedan od klasika svetske kinematografije nalazi se na poslednjem mestu naše liste. Scena u kojoj tajni agent flertuje sa glumicom Hali Beri snimljena je u Kadisu, tačnije na plaži u jednom od hotela u Kaleti.

Nadamo se da vas je ova lista podstakla da i vi pronađete neka španska mesta u kojima su snimani svetski poznati filmovi, kao i da posetite Španiju i uživate u njenim lepotama!

Autor članka: prof. španskog jezika Olivera Pukšić