Iskustva naših kandidata širom sveta – kulturna razmena u doba koronavirusa

Iskustva naših kandidata širom sveta – kulturna razmena u doba koronavirusa

Iskustva naših kandidata širom sveta – kulturna razmena u doba koronavirusa

Mnogi se pitaju kako izgleda život širom sveta sa obzirom na trenutnu situaciju sa koronavirusom, u nastavku imate priliku da saznate više o tome iz prve ruke, od naših kandidata širom sveta koji se nalaze na programu kulturne razmene.

U redovnom smo kontaktu sa kandidatima i zajedno pratimo situaciju u državama u kojima se nalaze. Pitali smo ih  da nam napišu reč dvije o svojim iskustvima na kulturnoj razmeni u vreme koronavirusa, više saznajate u nastavku.

Iz Španije pozdrave šalju

Ana – U tri mjeseca stvarno se svašta ”izdogađalo” i unatoč pandemiji, uspjela sam izgraditi svoj madridski život i stvoriti krug prijatelja! Gledajući sada na to sve, zaista mi je drago da sam se odvažila doći ovdje i iako ne mogu doživjeti grad u njegovom punom sjaju, sretna sam što sam uspjela sam iskoristiti ovo vrijeme pandemije za nova iskustva i izlazak iz komfort zone

Iva – Poručila bih im da im ovo može biti super životno iskustvo za izlazak iz komfor zone i samostalno istraživanje svijeta, ali da nosi sa sobom i izazove prilagodbe i istraživanje vlastitih granica kroz rad s djecom koji može biti lijep i zabavan, ali i zahtjevan.

Ivana – Iako nemamo mogućnost kretanja iz grada u grad uvijek se nađe nešto novo za istraživanje u našem mjestu, samo odmaranje ili šetnja uz plažu nikada ne dosade. Evo, nisam se ni okrenula i već je prošlo mjesec dana. Prvi utisci su bili fenomenalni, već nakon prve zajedničke večere sam se osjećala kao dio obitelji.

Olga – Hola! Javljam se iz Navarre, odnosno jednog malog grada iz ove oblasti – Funes. Verovatno niste culi za ovaj grad, e pa nisam ni ja do nedavno, a sada ovde zivim! Na pocetku sam bila veoma skepticna sto se tice dolaska u ovo mesto, jer je moj san bio Barselona, Madrid, Sevilja, Valensija… znate i sami. Sada drugacije gledam na sve ovo.. jer shvatam da samo u malom gradu, koji nema turiste, mozes da zivis pravi spanski zivot! Ovde sam tek desetak dana a imam osecaj da je proslo mnogo vise jer me je porodica odlicno prihvatila, imam odlicnu komunikaciju sa decom i mnogo novih prijatelja. Trenutno je grad zatvoren zbog situacije sa korona virusom, tako da istrazujem ovo mesto i pravim planove za dalje….
Sedim na terasi, suncam se, gledam planinu, pijem spansko vino i porucujem svima da se prijave i dozive ovako nesto! Adios!🙃

 

Sabina – Imala sam priliku da obiđem više gradova u okolini, a bila sam i u Portugaliji. Takođe sam isprobala surfovanje, uživala u raftingu, planinarenju, plivanju u okeanu.

Emilija – Ko želi avanturu, ko želi da upozna novu kulturu i čari druge države, kao i da nauči nov jezik bez razmišljanja treba da se prijavi za program kulturne razmene. 

 

Iz SAD nas pozdravljaju

Brigita – Kao i u cijelom svijetu, Korona virus zahvatio je i Havaje. Bez obzira na mjere i zabrane koje smo imali, imala sam priliku za mnoge avanture. Mjere se jako poštuju i imamo najmanji postotak pozitivnosti u usporedbi s ostatkom SAD-a, pa samim time nismo previše zabrinuti. Trudimo se provoditi što više vremena na otvorenom: bicikliramo, plivamo, surfamo, ronimo, planinarimo, itd.

Jelena – Pokušaću da vam dočaram delić ovog mesta, mada je to rečima teško opisati. Priroda, čist vazduh i puno životinja, to predstavlja moju svakodnevnicu od kada sam ovde. Ne mogu da vam opišem osećaj kada se probudite, pogledate kroz prozor, a u svom dvorištu ugledate veverice, zečeve, srne… svakog jutra novo iznenađenje.

Stefan – Definitivno iskustvo i avantura koju vredi pokusati, bez dvoumljenja opet bi uradio isto i svako ko zeli da upozna kulturu Amerike zivot u Americi i Ameriku uopste nece pogresiti

Ajša – Program je odlican, pruza mogucnosti da se stopis sa kulturom, obidjes dosta mesta, upoznas nove ljude i naucis pregrst novih stvari pocevsi od jezika(pocinjes da razmisljas na engleskom u mom slucaju) za samo tri meseca koliko sam ovde su mi se ispunila mnoga ocekivanja cak i vise od toga ☺️ zao mi je sto ga nisam ranije otkrila 😃

 

Iz Nemačke dobijamo prelepe poruke od 

Martine – Putovanje u doba korone? Zvučalo je nezamislivo, a jedino što mi je bilo potrebno, bilo je upravo to – beg od stvarnosti, ukoliko je moguće. CAR je uvek tu za vas i čini nemoguće, mogućim. Vikendom, koji je, u mom slučaju, uvek slobodan, a često mi je omogućen i produženi, putujem, koliko to trenutna situacija dozvoljava. Kako sam, gotovo odmah, upoznala nekolicinu ljudi, koji će me kasnije upoznati sa novim krugom ljudi, nikada ne moram da provodim vreme sama, uvek postoji neko ko bi se rado pridružio.

 

Marije – Sve je super. Uklopili smo se za sad savršeno. Za sve se dogovaramo i lepo su me prihvatili. Dani su mi ispunjeni poprilično, baš su prijatni ljudi, a i deca su lepo vaspotana. Krenula sam i na kurs jezika, nadam se da ću da savladam jezik za godinu dana.

Željke – Ako zaista želite da se uronite u/upoznate drugu kulturu, naučite da tečno govorite njemački jezik, putujete, steknete puno novih prijatelja iz cijeloga svijeta, ovo je jedinstvena prilika za vas koja se ne propusta. Iskoristite priliku i uživajte.

A iz Italije nam pozdrave šalje

Brankica – Program kulturne razmene pri Centru za afirmaciju i razvoj pruža nesagledive mogućnosti – život sa porodicom jeste autentični doživljaj zemlje u koju putujete, te je zato predivna prilika za sve koji bi da šire kulturološke, jezičke i mnoge druge vidike.

Nadamo se da i vi svoje vreme provodite kvalitetno kao i naši kandidati, a ukoliko želite da posetite neku od zemalja koje imamo u ponudi prijave su otvorene za polaske od jeseni Prijavi se