Heres de la Frontera – dom šerija i konja

Heres de la Frontera – dom šerija i konja

Heres de la Frontera – dom šerija i konja

U Andaluziji, južnoj španskoj pokrajini, skriven je gradić Heres de la Frontera (šp. Jerez de la Frontera). Sa nešto više od 200 hiljada stanovnika nalazi se na jugu poluostrva i predstavlja srž transporta u ovoj pokrajini. Ovaj grad je kroz vekove menjao ime, a današnje ime vodi poreklo iz arapskog jezika, gde je poznat kao Šeriš. Upravo je zbog ovoga u mnogim stranim jezicima prisutan naziv šeri za vino koje potiče iz ovog grada.

Nakon otkrića Amerike, zahvaljujući svom geografskom položaju, Heres de la Frontera je postao jedan od trgovinskih centara. O tome najbolje govori i činjenica da je kralj Filip II želeo da uvrsti ovaj grad među 480 gradova čiji su planovi i panorame bili svetski poznati. Uprkos velikoj krizi u XVII veku, Heres de la Frontera postaje svetski poznat grad po svom vinu: šeriju.

U XIX veku grad je bio na vrhuncu razvoja, jer su tada osnovani mnogi fakulteti, ali i mnoge škole. Pored toga, u ovom periodu je grad mogao da obezbedi plate veće nego prestonica! U gradu se gaje različite vrste voća, žitarica i povrća, a takođe se uzgaja i stoka.

Ako ste u gradu Heres de la Frontera, vaša prva stanica biće neki od vinskih podruma (šp. bodega), koji se nalaze u samom centru grada. Postoje organizovane ture koje, pored posete, uključuju i degustaciju vina. Uz čašicu dobrog pića možete uživati u flamenku. Ovaj grad ima dugu flamenko tradiciju, a naša preporuka je Festival flamenka u Heresu, koji se organizuje poslednje nedelje februara i prve nedelje marta. Jedna od očuvanih palata iz XVIII veka (šp. Palacio de Pemartín) pruža mogućnost svim ljubiteljima flamenka da nauče nešto više i upoznaju se sa istorijom plesa i muzike kroz audiovizuelne sadržaje.

 

Još jedan u nizu festivala je onaj koji se organizuje povodom početka berbe, Vendimia festival. Grožđe se bere nedelju ili dve ranije, a festival počinje onog vikenda koji je najbliži 8. septembru. Najvažniji događaj na festivalu je Gaženje grožđa (šp. Pisa de la Uva) koje počinje ispred katedrale. Najpre sveštenik blagosilja grožđe dok hor izvodi prepoznatljive numere. Boginja berbe, najlepša devojka u Heresu, nosi na sebi belu haljinu i plavi šal koji predstavljaju simbol plodnog tla i plavog neba. Grožđe se smešta u drvenu kutiju (šp. lagar) a četiri momka u belim bermudama i specijalnoj obući počinju da gaze grožđe. Uz dodelu nagrada, vatromet i čašu vina završava se prvi dan festivala.

Na samom kraju izdvojićemo sajam konja u Heresu (šp. Feria del Caballo). Prve ili druge nedelje maja najlepši konji Heresa prikazuju se publici. Otvoreno 1903. godine, imanje (šp. recinto) danas ima oko 200 šatora sa šarenim lampionima (šp. farolillos) koji su otvoreni za sve. Više od milion lampica svetli tokom čitave večeri, a prava poslastica je što se svake godine tema festivala menja. Deo programa su i vožnje fijakerima, treniranje stoke i jahačke tehnike. Od 13 do 19.30 svakog dana prolaze povorke fijakera i konja, a to sasvim sigurno ne treba propustiti.

¡Chinchín de Jerez de la Frontera!

Autor članka: prof. španskog jezika Olivera Pukšić