Njujork, Njujork

Njujork, Njujork

Njujork, Njujork

Grad Snova, Velika Jabuka ili „grad koji nikad ne spava“ samo su neki od nadimaka koje nosi Njujork, grad koji je bio inspiracija mnogim umetnicima kako prošlog veka, tako i današnjice. Ukoliko se odlučite da odete na našu kulturnu razmenu u SAD, ili vas put svakako jednom odvede u Ameriku na ovaj ili onaj način, ovaj grad će se sigurno naći na vašoj listi nezaobilaznih lokacija. Njujork se nalazi na istočnoj obali Amerike i jedan je od najvećih gradova na svetu. Ovaj grad predstavlja skup različitih kultura, nacija i jezika, i u njemu svako može pronaći nešto što voli, a evo i nekih od najpopularnijih lokacija koje ova metropola nudi.

  1. Central Park
  • Smešten u centru Menhetna, ovaj park je jedan od najčešče posećivanih parkova u svetu, i uvek je preplavljen kako turistima, tako i Njujorčanima. Central Park nudi svim ljubiteljima prirode jedinstveno iskustvo, bilo da se odlučite za vožnju kočijom po parku (s obzirom da je park ogroman, i potreban vam je najmanje ceo dan ukoliko želite u potpunosti da ga prepešačite), klizanje koje je dostupno u zimskom periodu, odlazak u ZOO vrt, rekreaciju ili piknik s voljenom osobom. 

 

  1. Statue of Liberty
  • Kip slobode je bio poklon Francuske i njime je obeležena stogodišnjica nezavisnosti SAD-a 1886. godine. Ovaj spomenik je postao prvi simbol Njujorka i slobode i spada u najposećenije turističke atrakcije na svetu.

 

  1. Empire State Building
  • Lociran na zapadnoj strani Pete avenije na Menhetnu, ovaj neboder je 28. najviša zgrada na svetu i ima čak 103 sprata. 102 sprata su dozvoljena za posetioce, dok je poslednji sprat tajni i namenjen samo VIP klijenteli. Sa ovog nebodera pruža se predivan pogled na Njujork, što je i najveći razlog zašto ga poseti preko 4 miliona ljudi godišnje.

 

  1. Times Square
  • Tajms skver, koji se još naziva i „Raskrsnica sveta“, najpoznatiji je po ogromnim, blještavim reklamama, a u neposrednoj blizini nalazi se mnoštvo brodvejskih pozorišta.

 

  1. Brooklyn Bridge
  • Bruklinski most je bio prvi viseći most u svetu, a i dan danas je jedan od najdužih (preko 1800m). On spaja 2 njujorške opštine: Menhetn i Bruklin, a otvoren je kako za automobile, tako i za pešake i bicikliste. Bruklinski most je postao jedno od glavnih obeležja Njujorka i nezaobilazna atrakija za posetioce.

 

Osim ovih atrakcija, Njujork nudi mnoštvo muzeja (najpopularniji su Muzej savremene umetnosti, Metropolitan muzej, Gugenhajm, Nacionalni muzej američkih Indijanaca i dr.), pozorišta, mesta za šetanje, šoping ili noćne izlaske. Bez obzira na to šta volite, koliko vremena imate i da li putujete sami ili u grupi, sigurni smo da vas ovaj grad neće ostaviti ravnodušnima.