Putujmo zajedno kroz Meksiko!

Putujmo zajedno kroz Meksiko!

Putujmo zajedno kroz Meksiko!

Započećemo današnje putovanje sa važnim informacijama vezanim za ovu prelepu zemlju.
Meksiko (México), zvanično Sjedinjene Meksičke Države, država je u Severnoj Americi. Glavni i najveći grad je Meksiko Siti. Većina vas je, verovatno, čula za mnogobrojna, prelepa odmarališta smeštena širom ove rajske zemlje, kako je mnogi nazivaju. Akapulko je lučki grad na obali Tihog okeana i pored Kankuna jedan je od najvažnijih turističkih centara Meksika. Meksiko je obogaćen bujnom prirodom i zadivljujućim arheološkim nalazištima. Ljubazni i srdačni ljudi su glavni ukras Meksika. Meksikanci su jako temperamentan narod, pored kojeg ne možete ostati ravnodušni. Kultura, istorija i zanimljivosti vezane za Meksiko su širok pojam, a ja ću kroz ovaj članak pokušati da vam otkrijem barem delić meksičkog duha i da vas zainteresujem da sami započnete svoj put kroz Meksiko.
Kada se osvrnemo nazad u istoriju videćemo da su u pretkolumbovskom periodu postojale mnoge indijanske kulture koje su stvorili: Olmeci, Tolteci, Maje i Asteci. Španija je 1521. pokorila Meksiko i pretvorila ga u svoju koloniju. Nezavisnost je stekao 1810. godine. Politički, Meksiko je demokratska, federalna republika koja se sastoji od 32 države kojima upravljaju guverneri.
Reljefom Meksika dominiraju visoravni i planine. Stenovite planine se kroz teritoriju Meksika protežu od severa ka jugu. Kada pričamo o klimi, Meksiko se ubraja u zemlje sa najvećim klimatskim diverzitetom na svetu. Nalazi se u grupi srednje razvijenih zemalja, a u siromašnoj Latinskoj Americi spada u najrazvijeniji deo.

Sada prelazimo na zanimljiviji deo koji se tiče kulture. Književnost Meksika se ubraja u jednu od najplodnijih književnosti španskog govornog područja. Kultura Meksika je zapravo mešavina više kultura. Način života u Meksiku obuhvata mnoge aspekte koji potiču od praistorijskog i kolonijalnog perioda. Muzika Meksika je veoma raznovrsna i ima širok spektar muzičkih žanrova i izvođačkih stilova. Mnoge meksičke pesme kao što su: Bésame mucho, Granada, Cielito lindo, El rey, La bamba, La cucaracha – poznate su šìrom sveta.
Čuli ste za marijače? Ovaj muzički sastav sigurno ste uočili u nekoj od popularnih latino serija. Spadaju u tradicionalnu meksičku muziku. Učestvuju na važnim festivalima širom Meksika. Danas postoji oko trideset hiljada muzičara posvećenih ovoj vrsti muzike. U gradu Gvadalahari se svake godine odvija tradicionalno okupljanje marijača.

Sigurno znate i po čemu je Meksiko popularan i nosi autentičan pečat svuda u svetu. Ono što ga zaista čini posebnim jeste njegova prepoznatljiva kuhinja. Kao zanimljiv podatak ću istaći da je meksička kuhinja 2010. godine proglašena za nematerijalno kulturno nasleđe čovečanstva. Razni začini su ono što u velikoj meri obeležava ovu kuhinju. Najpoznatija međunarodno priznata meksička jela su: takosi, kesadilje, enčilade, burito, tamale i mole sos. Ako do sada niste, obavezno isprobajte neko od ovih fantastičnih jela. Ako ste ljubitelji začinjene, povrh svega ljute hrane, ova kuhinja je stvorena za vas. Meksikanci su ljubitelji ekstremno ljute hrane pa ukoliko planirate put za Meksiko počnite sa pripremanjem već sada konzumirajući navedena jela.

Španski koji se priča u Meksiku razlikuje se od onog u Španiji. Verovatno vam je ovo pitanje palo na pamet barem nekoliko puta dok ste pratili određeni film ili seriju sa radnjom smeštenom u Meksiku. Na teritoriji Meksika pričaju se raznovrsni dijalekti i sami izrazi variraju od severa pa do juga. Stigavši iz Španije, u dodiru sa autohtonim stanovništvom i njihovim domorodačkim jezicima i on postepeno menja svoj oblik. Meksiko je zemlja sa najvećim brojem govornika španskog jezika. Španski govori čak 98.5% tamošnjeg stanovništva. Razvio se pod uticajem indijanskog jezika koji se naziva Nauatl. Varijacije španskog i u samom Meksiku su velike. Najrasprostranjenija je upotreba španskog koji se priča u predelu Meksiko Sitija. Može se nazvati internacionalnim dijalektom jer služi kao baza za neutralni španski. Različitosti po regijama su učestala pojava. Meksikanci će se međusobno razumeti ali neretke su situacije kada dolazi do zbunjivanja usled različitog značenja pojedinih reči ili izraza. Prisutnost anglicizama je velika zbog blizine sa američkom granicom. Voseo i seseo u velikoj meri karakterišu meksički španski. Za turiste ova varijacija španskog ponekad može predstavljati problem i može delovati zbunjujuće.

Za kraj, evo i nekih rečii koje predstavljaju istu stvar ali imaju potpuno drugačiji oblik u Španiji i u Meksiku. Pokušajte da se setite nekih reči koje ste možda čuli u nekoj meksičkoj seriji ili filmu i istražite da li se ta ista reč koristi i u Španiji.

 

España México  
ordenador computadora kompjuter
móvil celular mobilni telefon
gafas lentes naočare
cajón gabinete fioka
piso departamento stan
ascensor elevador lift

 

Autor teksta: Andrea Miletić