Kulturne znamenitosti Njemačke

Kulturne znamenitosti Njemačke

Kulturne znamenitosti Njemačke

Na polju turističkih atrakcija i znamenitosti Njemačka ima zaista mnogo toga da ponudi. Od malih gradova koji odišu duhom prošlih vremena, prirodnih ljepota, većih gradova koji su dom mnogih muzeja i galerija, pa do veličanstvenih katedrala i dvoraca – za svakoga po nešto. U nastavku teksta izdvojili smo nekoliko najpoznatijih i najposjećenijih znamenitosti Njemačke.

Kelnska katedrala (njem. Kölner Dom) predstavlja najambiciozniji građevinski poduhvat srednjeg vijeka, čija je izgradnja počela još 1248. godine i trajala, s brojnim prekidima, do 1880. godine. Sa svojih 157 metara visine ova gotička katedrala je druga po visini u Evropi, a treća u svijetu. U ovoj katedrali se u zlatnom sarkofagu čuvaju mošti Sveta tri mudraca, a od dvanaest zvona čak su četiri iz srednjeg vijeka.

 

Brandenburška vrata (njem. Brandenburger Tor), koja su jedna od prvih asocijacija na Njemačku i njen glavni grad Berlin, sagrađena su 1791. godine u starogrčkom stilu, po narudžbi pruskog kralja Fridriha Vilhelma II. Bila su dio gradskih zidina i jedna od 18 vrata kroz koje se ulazilo u Berlin. Na samom vrhu nalazi se Quadriga, skulptura koja prikazuje boginju pobjede Viktoriju kako upravlja četvorostrukom konjskom zapregom.

 

Nojšvanštajn (njem. Neuschwanstein, u bukvalnom prevodu Novi labudov kamen), bajkoviti dvorac koji glasi za najljepši dvorac na svijetu i koji je služio kao inspiracija čuvenom Voltu Dizniju. Nalazi se na jugu Bavarske u podnožju Alpa. Kralj Ludvig II je osmislio ovaj dvorac iz snova, a gradnja je započela 1869. i trajala je do 1886. godine. Građen je u stilu njemačke romanike, ali prisutni su i elementi drugih stilova. Interesantno je da je dvorac imao najnaprednija dostignuća svoga doba, kao što su npr. topla i hladna tekuća voda, centralno grijanje, električni sistem zvona.

 

Königssee (u prevodu Kraljevsko jezero), nalazi se u blizini Salzburga, a samo njegovo ime govori dovoljno o ljepoti koja leži u kristalno čistoj vodi ovog jezera. Veliki dio jezera je dio nacionalnog parka Berchtesgaden, jedinog nacionalnog parka u njemačkim Alpima. Jedna od atrakcija je i izlet brodom do crkve Sv. Bartolomeja, koja je izgrađena davne 1134. godine i koja se nalazi na južnom dijelu jezera.

 

Park i palata Sanssouci u Potsdamu, čija ukupna površina iznosi 300 hektara, bivša je rezidencija pruskog kralja Fridriha II Velikog. Ovaj kompleks poznat je i kao Pruski Versaj, a sam njegov naziv Sanssouci sa francuskog se prevodi kao bez brige. Palata je zapravo jedna velika jednospratna vila izgrađena na obronku stepenastog parka. Kralj Fridrih je sam u velikoj mjeri uticao na plan i uređenje, pa se danas njen stil karakteriše kao Fridrihov rokoko.

 

Miniatur Wunderland, odnosno Minijaturna zemlja čuda koja je smještena u Hamburgu, nosi status najveće svjetske modelne željeznice. Naime, riječ je o muzeju u kom su rekreirane minijaturne kopije raznih mjesta i gradova, kao što su npr. Hamburg, SAD, Skandinavija, Italija. Međutim, to nije sve – ove minijaturne kopije nisu statične, pa se tako avioni kreću po aerodromu, polijeću i slijeću, brodovi plove po stvarnoj vodi, a po noći se pale svjetla u ovim minijaturnim mjestima. 

 

Autor članka: Monika Grizelj, student germanistike