Sankt Peterburg – „prozor u Evropu“

Sankt Peterburg – „prozor u Evropu“

Sankt Peterburg – „prozor u Evropu“

Sankt Petreburg (Санкт-Петербу́рг) danas predstavlja jedan od najposjećenijih gradova Evrope. Nekadašnja prestonica carske Rusije, danas predstavlja simbol raskoši i moći zbog mnogobrojnih arhitektonskih dostignuća, koja krase ovaj grad smješten na obalama rijeke Neve. Tokom posjete „sjeverne prestonice“ Rusije bez daha ostavljaju brojni spomenici, čudesni dvorci, bogate galerije, mnogobrojni mostovi (oko 400), ali i veliki parkovi, koji i posjetiteljima i mještanima pružaju odličnu mogućnost za razne rekreacije.

Istorija Sankt Peterburga bila je izuzetno burna i neobična. Ukaz o gradnji donio je Petar Veliki, tadašnji car Ruske imperije, 1703. godine, sa idejom da sagradi „prozor u Evropu.“ Želja cara Petra Velikog je bila da prestonicu iz tadašnje konzervativne Moskve premijesti u novi grad koji će izlaziti na zaliv Baltičkog mora i, kako položajem, tako i arhitekturom biti mnogo bliža Evropi. Građevine se prostiru od centra kao zrake sunca, čime je postignuta izuzetna simetrija po uzoru na Amsterdam, Pariz i druge Evropske prestonice.

Naziv je grad dobio, ne u čast svog osnivača kako se ustalilo vjerovanje, nego u čast Svetog Petra, čuvara rajskih ključeva. Ime grada simbolično je i time što ime Petar, prevedeno sa grčkog jezika znači stijena. Zaštitnik grada je jedan od najvažnijih pravoslavnih svetitelja Apostol Petar, a ime simboliše čvrstinu, snagu, dok ime Sankt podsjeća na okrenutost prema Zapadu što je i bila želja cara.  U izgradnju nove prestonice uloženo je čitavo bogatstvo, pozivane su najbolje arhitekte tog perioda, donošen je najbolji materijal. Međutim, pored raskoša i sjaja, postoje određene legende, koje nose mračan ton i ovaj grad čine još zanimljivijim. Postoji izreka da je Sankt Peterburg „sagrađen na kostima“, usljed mnogobrojnih žrtvovanih života koji su pali gradeći grad.

Takođe, vjeruje se da je grad proklela prva žena Petra Velikog, Jevdokija Lopuhina, koja je bila poslana u manastir. Ovakve legende skrojile su neobičan veo mističnosti oko grada bijelih noći. Zbog tajanstvenih priča ustalila se svijest da je ovo grad u kome su neobična dešavanja, grad aveti i raskoši, grad između zemaljskog i izvanzemaljskog. Tako će Sankt-Peterburg i u djelima ruskih autora biti grad neobičnih životnih sudbina, ljudi i događaja. Sve je moguće u ovom gradu.

 

Autor članka: predavač ruskog jezika Jelena Radanović