Zanimljivosti o španskom jeziku za koje do sada (možda) niste čuli

Zanimljivosti o španskom jeziku za koje do sada (možda) niste čuli

Zanimljivosti o španskom jeziku za koje do sada (možda) niste čuli

  1. Španski jezik je zvanični jezik zemalja na čak 5 kontinenata. Na svakom kontinentu se bar u jednoj zemlji govori španski jezik. Svi znamo o kojoj se to zemlji radi na tlu Evrope (naša egzotična i neodoljiva España 😊 ), kao i koje su zemlje na tlu Amerike u kojima se govori Španski (Meksiko, Čile, Argentina, Kolumbija, Peru, Kuba… ), ali u Africi je španski jezik zvaničan u čak dve zemlje: Maroko i Ekvatorijalna Gvineja. U zoni Azije imamo područje Filipina, a kada bismo zašli malo dublje, na ostrva u Tihom okeanu, tu bismo se sa španskim jezikom susreli na Uskršnjem ostrvu.
  2. Broj reči kojim španski jezik raspolaže je oko 300 000, iako je zvaničan podatak prema Rečniku Španske Akademije (RAE) taj da španski jezik ima samo 88 000, na osnovu sakupljenih i zapisanih reči.
  3. Jedan Španac u proseku koristi 300 reči u svom svakodnevnom govoru, malo obrazovanija osoba koristi 500 reči, dok se smatra da jedan španski novinar ili pisac dnevno dosegne opseg do 3000 reči.
  4. Španci mogu poneti zlatnu medalju za najbrže ikada izgovaranje jednog jezika. (U sekundi mogu uspeti da izgovore više slogova jedne španske reči 😊)
  5. Poznati španski pisac, Migel de Servantes (Miguel de Cervantes) je u svom književnom delu uspeo da iskoristi oko 8000 hiljada različitih reči.
  6. U godinama između 974-978, (još uvek nije tačno utvrđeno koja je godina u pitanju) jedan monah iz manastira San Justo y San Pastor iz Rosuele (pokrajina Leon), je prvi zabeležio neki tekst na španskom jeziku, i taj tekst se smatra prvim pisanim dokumentom na španskom jeziku. Zanimljiva je činjenica da se u tom tekstu uopšte nije radilo o životu u manastiru niti o nekim bitnim događajima ili likovima, već se radilo o listi snabdevanja i potrošnje hrane, konkretno o količini pojedenog sira u navedenom manastiru. Pronađeni tekst je zato nazvan Nodicia de Kesos.
  7. Španski glagol, reconocer (prev. prepoznati), se isto čita i piše počevši od početka ili od kraja reči – vi birajte 😊.
  8. Najduža španska reč zapisana u zvaničnom rečniku RAE je electroencefalografista (med. termin koji označava osobu koja se bavi Elektroencefalografijom) i sadrži 23 slova.
  9. Neke od najčudnijih reči u španskom jeziku su: amover, barbián, jipiar, orate, vagido… za koje mnogi još uvek ne znaju šta znače???
  10. Svaki put izgovaranjem reči ojalá (reč koju Španci, koji su poznati kao izraziti katolici, veoma često koriste u značenju daj Bože ), zapravo se priziva islamski Bog, Alah. Ironija je što je ta reč nastala od arapskog izraza “lawsha’Allah”, pod uticajem Mavara koji su nekada živeli na tlu Španije.

Postoji mišljenje među mnogim ljudima koji govore, ali i onih koji ne govore španski jezik, da je on jedan od najlepših, najromantičnijih i najmelodičnijih jezika na svetu. S toga vas na samom kraju ovog članka upoznajemo sa pojedinim španskim rečima koje su proglašene za najlepše, i sigurni smo da će vas njihova melodičnost potpuno očarati i probuditi vam želju da njime i ovladate. 😊

Melifluo – izraz koji označava slatki, lagani i nežni zvuk.

Inefable – predstavlja nešto što se rečima ne može opisati.

Sonámbulo – osoba koja mesečari (šeta u snu).

Serendipia – reč koja označava srećnu neočekivanu slučajnost.

Limerencia – nesvesno mentalno stanje privlačnosti koje se oseća prema nekoj osobi.

Etéreo – označava nešto što je toliko nežno i blaženo, vanzemaljsko.

Epifanía – momenat iznenadnog otkrovenja, eureka.

Soledad – osamljivanje, otuđenje, samoća.

Aurora  – naziv za prizor koji se pojavljuje na nebu u trenucima izlaska sunca, okarakterisan blagom svetlošću koju prožimaju rozi tonovi na nebu.

Efímero – označava nešto iznenadno što je trajalo jako kratko.

¡Hasta la próxima! ¡Saludos! 😊

 

Autor teksta: prof. španskog jezika Marija Jevtić