La Rioha – španska prestonica vina

La Rioha – španska prestonica vina

La Rioha – španska prestonica vina

Jedna od 17 španskih pokrajina je i La Rioha (šp. La Rioja). Nalazi se u severnom delu Španije i njena prestonica je Logronjo (šp. Logroño). Broji oko 315 hiljada stanovnika, a autonomiju je stekla juna 1982. godine. Graniči se sa Baskijom, Navarom, Aragonom i Kastiljom i Leonom. Najpoznatija je po proizvodnji vina.

La Rioha je bila deo kraljevstva Pamplone, a kasnije je njen grad Nahera (šp. Nájera) postao i prestonica kraljevstva. Naziv La Rioha se prvi put javlja u zapisima iz 11. veka i od tada se koristi, a vezuje se za reku Oho (šp. Oja) koja protiče kroz regiju. U 12. veku je postala deo Kastilje (šp. Castilla) i nalazi se na ruti hodočasnika koji idu u Santjago de Kompostelu (šp. Santiago de Compostela).

U ovoj regiji je klima uglavnom kontinentalna, a poznat je i vetar Sierso (šp. Cierzo) koji često duva zimi u ovom delu Španije. Kroz pokrajinu protiče reka Ebro, a pored nje protiče još sedam reka. Na ovoj teritoriji moguće je videti drvo badema, masline, borove, majčina dušica i ruzmarin. Pored toga, razvijen je i uzgoj stoke, kao i žitarica i krompira. Na području La Riohe pronađeni su i tragovi dinosaurusa.

Prema rezultatima određenih testova, obrazovanje u La Riohi je najbolje u Španiji. Više od 30% stanovništva je fakultetski obrazovano i uglavnom pohađaju nastavu na Univerzitetu La Roha i na onlajn Internacionalnom Univerzitetu La Rioha.

Posetioci La Riohe mogu da uživaju u tipičnom vinu koje nastaje na ovoj teritoriji. Postoji 500 vinarija koje su svetski poznate po kvalitetnom vinu. Moguće je obići vinograde, kao i probati vina u različitim vinarijama.

Prvi grad koji treba posetiti je Logronjo, grad bogate istorije i tradicije. Treba posetiti Kameni most (šp. Puente de Piedra) na reci Ebro, koji je nastao u 11. veku i ima 4 luka. U centru grada se nalazi i Katedrala Svete Marije (šp. Catedral de Santa María la Redonda) čije se barokne kule izdižu iznad trga. Nalazi se na temeljima nekadašnje romaneskne crkve. Najstarija crkva u ovom gradu je ona posvećena Svetoj Mariji de Palasio (šp. Santa María de Palacio). Izgrađena je u gotskom stilu, sa primesama romanesknog stila. Logronjo je poznat po izvrsnoj kuhinji, pa se preporučuju jagnjetina, krompiri na riohanski način (šp. a la riojana), kao i kruške u vinu.

Osim Logronja treba posetiti nacionalni park (šp. Sierra de Cebollera), Alfaro, bolnicu iz 12. veka (šp. Parador de Turismo), kao i manastire Suso i Juso (šp. Monasterios de Suso y Yuso) koji su deo svetskog nasleđa. Ukoliko imate vremena i privlače vas organizovane ture, preporučujemo rutu dinosaurusa na kojoj ćete proći stopama dinosaurusa koji su bili na teritoriji Španije.

Na samom kraju, prava poslastica za ljubitelje dobrog vina je grad Aro (šp. Haro). Vino pokreće ekonomiju ovog grada i mnogi vinogradi su otvoreni za posetioce. Osim toga, u gradu se nalazi i muzej vina, a najpoznatiji lokalni festival je festival vina, poznat kao vinska borba (šp. Batalla del vino). Održava se svakog 29. juna, a dobar provod je zagarantovan svim učesnicima.

Autor članka: prof. španskog jezika Olivera Pukšić