Ekstremadura – mesto perfecto

Ekstremadura – mesto perfecto

Ekstremadura – mesto perfecto

Ekstremadura je Španska pokrajina puna zanimljivosti, misterija i anegdota.

Priroda, istorijsko nasleđe, kultura, gastronomija i tradicija sjedinjuju se u jednom od najzanimljivijih a istovremeno i najmanje poznatih regiona Španije. Ekstremadura krije mnoge prirodne tajne i istorijske znamenitosti koje vredi otkriti putovanjem kroz njene raznolike pejzaže. Nalazi se na jugozapadnom delu Iberijskog poluostrva a njen glavni grad je Merida.

Puente Romano de Alcántara – Rimski most u gradu Alkantara je jedan od glavnih simbola Ekstremadure. Izgrađen je još u 2. veku n.e. u čast rimskog cara, a u prošlosti je u velikoj meri olakšao komunikaciju sa susednim Portugalom. Ovaj most se još uvek nalazi u odličnom stanju zahvaljujući rekonstrukcijama, a njegov graditelj je u jednom od svojih spisa izjavio da je to „most koji će trajati dok traje svet“ (na lat. PONTEM PERPETUI MANSVRVM IN SECULA MVNDI).

El teatro romano de Mérida  je pozorište na otvorenom koje je sagrađeno još u vreme starog Rima, kada je služilo za održavanje gladijatorskih igara, a danas pripada svetskoj kulturnoj baštini, i predstavlja jedno od najpopularnijih atrakcija glavnog grada Meride. I dan danas se ovde održavaju predstave na otvorenom kao i razni pozorišni festivali.

Cáceres, la villa de los mil y un escudos – Grad Kaseres, kog metaforički nazivaju „grad sa hiljadu i jednim štitom“ u svom utvrđenju sadrži jedan ogroman istorijski monumentalni kompleks koji je dobio nekoliko nagrada zbog svog izgleda i istorijskog značaja, a UNESCO ga je 1986. godine proglasio i svetskom baštinom. Među svojim arapskim zidovima čuva drugo po veličini arapsko javno kupatilo na svetu, jevrejsku četvrt kao i ostatke prvih rimskih naselja, ali i jedinstveni srednjevekovni i renesansni kompleks koji je savršeno očuvan.

Trujillo – Prema mnogim istoričarima, grad Truhiljo je bio prva nekadašnja prestonica Španije, jer su se upravo u ovom gradu učvrstili ciljevi Španskih Katoličkih kraljeva, Fernanda i Isabele, i rođena je ideja o jedinstvu Španije koju će kasnije i sprovesti u delo.

El Monasterio de Yuste – Manastir u Justi u kome je počivao kralj Karlos V, poznat je po svojoj prirodnoj lepoti i prelepom zelenom dvorištu.Takođe je proglašen za Špansko kulturno nasleđe, a u njegovoj blizini postoji i groblje sa nemačkim vojnicima koji su poginuli tokom I i II svetskog rata.

El Gigante Extremeño – Ovo je nadimak koji je dodeljen jednom pokojnom stanovniku Ekstremadure čiji je skelet izložen kao statua u Antropološkom muzeju u Madridu zbog svoje nesvakidašnje visine koja je iznosila 2.35 m. Ovaj čovek se zvao Agustín Luengo Capilla, živeo je u 19. veku a umro je u 26. godini od tuberkuloze. Njegovo telo je pre smrti kupio doktor po imenu Pedro González Velasco kako bi mogao da radi studije na njemu. 

La tortilla española – Da li ste znali da čuvena španska tortilja zapravo vodi poreklo iz Ekstremadure? Postoje pisani podaci i recepti koji su pronađeni u Ekstremaduri koji dokazuju da se ovde napravila prva tortilla 20 godina ranije od momenta kada je postala popularna u Španiji.

Najmanji međunarodni most se takođe nalazi u Ekstremaduri, blizu grada Badajoz, u selu El Marco. Ovaj most razdvaja Španiju i Portugal preko reke Abrilongo, i dugačak je samo 3,2 metra.

Prva veganska šunka je proizvedena u Ekstremaduri. Ova šunka je 100 % od povrća, proizveli su je farmeri iz oblasti koji se zove Campo Arañuelo, a među njegovim sastojcima možemo naći i tofu kao i hrastovu piljevinu.

Osim navedenih stvari postoji još dosta interesantnih otkića na koje možete naići prilikom obilaska ove regije, kao što je spomenik paradajzu, najuža zgrada u Španiji, zamak kao iz bajke koji je izgrađen kao poklon ćerki i stoga je nazvan ,,El Capricho de Cotrina“, kao i mnogi nacionalni parkovi, manastiri i akvadukti.

Mnogi avanturisti, i ljubitelji putovanja često neopravdano zaobilaze ovu regiju, možda iz razloga što se nalazi na manje pristupačnom mestu ili ih zbunjuje njeno ime i zvuči im neprivlačno. Mnogima se čini da je ova regija dobila naziv zbog toga što je puna ekstrema i teška za obrađivanje (što mnogi zaključuju iz njenog naziva Extremadura – extrema y dura), ali ona je zapravo dobila naziv jer se nalazi krajnje južnije od sliva španske reke Duero (extremo del Duero).

U svakom slučaju, Extremadura sigurno nije ni extrema ni dura, već je jedno mesto perfecto za upoznavanje raznovrsnih Španskih obeležja. 😊

Prof. španskog jezika, Marija Jevtić