Španske skrivene teritorije- Seuta i Melilja

Španske skrivene teritorije- Seuta i Melilja

Španske skrivene teritorije- Seuta i Melilja

Da li ste znali da ako odete u Afriku, još uvek možete biti na teritoriji Španije? Autonomni gradovi Seuta (šp. Ceuta) i Melilja (šp. Melilla) nalaze se na teritoriji Maroka i predstavljaju španske eksklave. Od 1995. godine ove afričke teritorije imaju status autonomnih gradova. U petom veku ovi gradovi su predstavljali deo kolonija Kartagine, Grčke i na kraju Rimljana. Tri veka kasnije, baš kao i na teritoriji Španije, i ovde počinju da vladaju berberska i arapska plemena. Sve do današnjeg dana ovi gradovi su bili pod vlašću Španije ili Portugalije, a 2007. godine španski kralj Huan Karlos  je posetio Seutu i Melilju.

Ova dva grada su dugo bila veza Evrope i Afrike kao jedini lučki gradovi na teritoriji severne Afrike koji su pripadali teritoriji Evropske unije. Danas su ovi gradovi centri za sve one koji iz Afrike svakodnevno odlaze u Španiju kako bi nešto zaradili. Na ovoj teritoriji živi skoro 150.000 ljudi, govore se španski i arapski jezik, a zvanična valuta je evro.

Za sve ljubitelje putovanja Seuta i Melilja su sjajne destinacije. U Seuti najpre možete posetiti Morski mediteranski park (šp. Parque Marítimo del Mediterraneo) koji sve turiste ostavlja bez daha. Različiti vrtovi, kao i niz bazena sa kristalno čistom privući će vašu pažnju i naterati vas da ovde provedete što više vremena. Kuća zmajeva (šp. Casa de los Dragones) nalazi se u centru grada i ono što upada u oči su upravo zmajevi koji se nalaze na krovu zgrade. Osim zmajeva, zanimljiva je i arapska arhitektura sa lukovima i stubovima duž cele zgrade. Svi oni koji vole da vide drugačije skulpture definitivno treba da pogledaju skulpturu Herkulesa (šp. Los Hercules y la Unión del Mundo) u Seuti. Snažan muškarac čiji se mišići jasno ocrtavaju, svojim telom i rukama razdvaja dva stuba. Ova statua se razlikuje od one na Gibraltaru, pa svakako vredi videti i jednu i drugu.

Ako se nađete u Melilji, prvo idite u Stari grad (šp. Ciudad Vieja de Melilla). Reč je o tvrđavi koja se nalazi na Mediteranu, a nastala je u XV veku. U okviru Starog grada nalaze se i pećina, Arheološki i istorijski muzej Melilje, kao i svetionik koji se nalazi na krajnjem istoku ovog utvrđenja. Nakon Barselone, Melilja je drugi grad po broju modernističkih zgrada. Zahvaljujući arhitekti Enrikeu Nietu (šp. Enrique Nieto y Nieto) koji je bio Gaudijev đak, početkom XX veka počinje izgradnja modernističkih zgrada u Melilji. U ovom gradu se nalazi i jedina arena za koride na afričkom tlu (šp. La Mezquita de Toreo), tako da ćete imati osećaj kao da ste u Španiji i posmatrate borbu bikova. Jedna od zanimljivih ruta je i ruta 4 kulture (šp. Ruta de las Cuatro Culturas). U ovom gradu skladno žive pripadnici četiri kulture: arapske, hrišćanske, jevrejske i indijske. Rutu treba početi na trgu četiri kulture (šp. Plaza de las Cuatro Culturas) i zatim redom posećivati hrišćansku crkvu (šp. Iglesia del Sagrado Corazón de Jesús), zatim džamiju (šp. Mezquita Central), potom jednu od 10 sinagoga u Melilji (šp. Sinagoga de Yamín Benarroch) i na kraju, indijski hram (šp. Templo Hindú Mandir).

¡Buen viaje!

Autor članka: prof. španskog jezika Olivera Pukšić