Znate li koje je najveće blago Španije?

Znate li koje je najveće blago Španije?

Znate li koje je najveće blago Španije?

Ako planirate odmor, želite da naučite španski jezik ili vas Španija zanima jednostavno samo iz radoznalosti, učenje o regionima Španije je jedno veoma uzbudljivo putovanje kroz raznovrsne pejzaže ove poznate zemlje. Svaka njena autonomna zajednica blista svojom individualnošču, a sve te njihove zajedničke posebnosti i zanimljivosti čine jedno ogromno blago Španije koje je promoviše u najboljem svetlu.

Iako su neke pokrajine više poznate od drugih, (Andaluzija, Galisija, Kastilja, Valensija) nemojte zanemariti manje poznate regije jer svaka nudi nešto jedinstveno. Upoznavanje sa autonomnim pokrajinama Španije otkriva veliko kulturno i prirodno bogatstvo koje ona ima. Postoji ukupno 17 autonomnih zajednica i dva autonomna grada: Ceuta i Melilla (severna obala Afrike). Svaka od njih se izdvaja po nečemu posebnom, ili po gastronomiji, ili po spomenicima, gradovima, festivalima, tradicijama. U svakom slučaju, vredi uživati u istraživanju svih pomenutih karakteristika.

Verovatno će i tolike kontrasti u njihovim pejzažima takođe privući vašu pažnju. Uzmite mapu Španije i počnite da otkrivate zašto svaka pokrajina predstavlja jedan ceo univerzum. Možete prošetati šumom ali se i izgubiti u pustinji. Uživati u divnim plažama na fascinantnim obalama ili otkriti male uvale na bilo kom od njenih ostrva. Privući će vas i raznovrsne aktivnosti u velikim Španskim gradovima, ali i spokoj koji možete osetiti u njenim malim gradovima. Iznenadiće vas Baskija, jedina pokrajina u kojoj se govori jezik koji ne potiče od španskog. U Riohi ćete uživati u predivnim Španskim vinima. Andaluzija će vam omogućiti da uživate u zamcima iz bajke. 

Posetite Španiju i upoznajte raznolikost njenih autonomnih zajednica, bićete zapanjeni. Ali dok se ne odlučite na taj korak, imaćete prilike da se kroz naše naredne članke upoznate sa najzanimljivijim detaljima i činjenicama svake od njenih pokrajina.

¡Hasta la próxima! 😊 

Autor teksta: prof. španskog jezika, Marija Jevtić