Zanimljivosti o jezicima koje možda niste znali

Zanimljivosti o jezicima koje možda niste znali

Zanimljivosti o jezicima koje možda niste znali

Od samih primitivnih početaka jezici su se razvili u kompleksne sisteme razumjevanja izgrađene na prostim osnovama. Kao takvi su se rađali i izumirali. Sam tim jezik je fascinantan i specifičan aspekt naših života za koje naučnici vjeruju da su se razvili iz gestikulacije, mrmljanja i mumlanja. Vjeruje se da je najstariji pisani jezik nastao oko 4.500 godine prije nove ere. Izdvojili smo zanimljivosti o jezicima iz cijelog svijeta za koje možda niste znali.

Jezik u brojevima 

Jezik sa najvećom abecedom na svetu pripada kambodžijskom službenom jeziku Kmer, ima 74 karaktera  i samo 79% Kambodžana je u stanju da se služi njime. Sa druge strane, jezik sa najkraćom abecedom je rotokas i ima svega 12 karaktera.

Kada govorimo o jeziku sa najviše riječi, u vođstvu je engleski jezik sa preko 250.000 reči. Što se tiče jezika sa najdužim rečima, ubedljivi pobednik je kao što možete da pretpostavite njemački jezik. Jedna od najdužih riječi na njemačkom je bila do skoro rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz i znači zakon o dužnostima izaslanstva i nadgledanja za obelježavanje stoke i goveda.

Ova riječ je izbačena iz upotrebe pa je vođstvo preuzela donaudampfschifffahrtsgesellschaftskapitaenswitwe, što znači udovica kapetana dunavske kompanije parnih brodova.

Svjetski jezici 

Najveći broj svjetskih jezika se govori u Africi i Aziji. SAD nema svoj službeni jezik, a jezik kojim se stanovništvo najčešće koristi je engleski. Većina evropskih jezika pripada jezičkim porodicama: slovenskoj, germanskoj i romanskoj.

“Pozajmljenice u jeziku”

Engleski jezik sadrži 30% francuskog jezika jer je usvojio dosta riječi, tzv. „pozajmljenice“, dok evropski jezici sadrže dosta pozajmljenica iz engleskog. Zanimljivo, zar ne?

Onomatopeja nije ista u svim jezicima 

Onomatopeja se razlikuje od jezika od jezika. Tako se na primjer u srpskom za lajanje psa koristi „av“, a u engleskom „vuf“, „ruf“ ili „bark“, dok Indonežani koriste „guk“.

Sa druge strane, dok mi za groktanje praseta koristimo „grok“, Englezi koriste „oink“, Šveđani „nuf nuf“ a Japanci „Buu“. Na kraju, dok se u većini jezika za smijeh koristi „ha ha“ u jezicima kao što je kazahstanski se koristi „kark kark“. Ovakvih primjera je zaista puno.

Zanimljivosti o engleskom jeziku 

Najduža reč u engleskom je pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis i označava bolest pluća koja je izazvana udisanjem pješčane prašine i pepela.

Engleski jezik je otprilike na svakih dva sata bogatiji za novu riječ.

U državi Ilinois zakonom je zabranjeno govoriti engleskim jezikom, dok je priznat „američki“ jezik.

Baskijski jezik 

Baskijski jezik se smatra najtežim za učenje jer ima jako složen vokabular i ne postoji ni jedan njemu sličan jezik. Još uvek nije dokazana pripadnost nekom drugom jezikom, što ga čini specifičnim.

Zanimljivosti o našem jeziku 

Naš jezik je jedini jezik u kome se koriste dva pisma, latinično i ćirilično.

Riječ vampir potiče sa našeg područja  i prihvaćena je u svim jezicima. U našem jeziku ne postoji ni jedna riječ koja počinje slovom f a da nije preuzeta sa drugih jezika.

Padeži

Češki jezik kojim se govori na Kavkazu sadrži neverovatnih 64 padeža. Ovaj jezik je u opasnosti od izumiranja. Drugo mesto po broju padeža zauzima mađarski jezik , sa 18 padeža i finski sa 15 padeža. Engleski tako nema ni jedan.