EL OCEANOGRÁFIC DE VALENCIA – najveći okeanografski centar u Evropi

EL OCEANOGRÁFIC DE VALENCIA – najveći okeanografski centar u Evropi

EL OCEANOGRÁFIC DE VALENCIA – najveći okeanografski centar u Evropi

Španija je poznata po svojoj specifičnoj istoriji, kao kolevka mnogih važnih umetnika i ličnosti koji su izvršili veliki uticaj kako na samu kulturu Španije tako i na razvoj svetskih kulturnih tokova. Izdvaja se i po jedinstvenim arhitekotnskim građevinama, kulturnim tvorevinama i naučnim centrima, a među njima je i jedan centar koji uživa veliku pažnju javnosti – a reč je o okeanografskom centru, El Oceanográfic, koji se nalazi u Valensiji, u pokrajini Kataloniji.

To je najveći okeanografski centar u Evropi, i bez sumnje, najspektakularniji objekat ove vrste u Španiji koji istovremeno predstavlja naučni, obrazovni i rekreativni centar prvog reda. Ovaj centar je smešten u avangardnom kompleksu Grada nauke i umetnosti Valensije (la Ciudad de las Ciencias y las Artes de Valencia), koji je sagradio čuveni španski arhitekta, Santiago Kalatrava (Santiago Calatrava), i kao takav predstavlja najveću turističku atrakciju Valensije. Prostire se na površini od čak 110 000 kvadratnih metara i u sebi sadrži 42 miliona litara vode, koji odlično simuliraju okruženje različitih morskih ekosistema, poput onih u vodama Arktika i Antarktika (među kojima su pingvini i jedine zarobljene beluge u Evropi) ili tropskih voda Crvenog mora. Mediteranski ekosistem svakako zauzima važno mesto u ovom centru, ali je najveća pažnja ipak posvećena okeanskom svetu, koje čine mnoge vrste ajkula i pelagijskih riba. Takođe se nalazi i Delfinarijum sa velikim brojem delfina.

 Stakleni tuneli i svodovi pružaju se ispod rezervoara sa morskim i okeanskim životinjama i omogućuju vam da vidite morski život kako pliva iznad vas čineći da se osećate kao da ste uronili u okean. Uživanje u ovom spektaklu morskih životinja iznutra je nezaboravno iskustvo. U samom Okeanografskom centru je zastupljeno preko 500 vrsta morskih i okeanskih životinja sa preko 45000 primeraka, pa nije ni čudo da mnogi ovu turističku atrakciju nazivaju i podvodnim putovanjem kroz najveći akvarijum u Evropi.

Oceanográfic nudi bezbroj zanimljivih aktivnosti kako za profesionalce tako i za svoje posetioce u kojima se može svakodnevno uživati, kao što su: briga o morskim kornjačama, druženje sa ajkulama i njihovo vaspitavanje, spavanje sa ajkulama, kao i direktni susret i upoznavanje sa belugama i morskim lavovima. Sve ove posebne aktivnosti omogućene su uz posedovanje Životinjskog Pasoša (Pasaporte Animalia), a redovne cene dnevnih karata za posetioce se kreću između 20-30 eura.

Autor teksta: prof. španskog jezika Marija Jevtić