Božić u Španiji

Božić u Španiji

Božić u Španiji

Španija, kao i sve katoličke zemlje, proslavlja Božić 25. decembra. Uprkos tome, pripreme za božićne praznike, kao i razna slavlja počinju već 22. decembra i traju sve do 6. januara. Kako znamo da su Španci druželjubivi, veseli i veliki gurmani, višenedeljne proslave praznika ne bi trebalo da nas začude. Danas ćemo pažnju posvetiti svim događajima između 22. decembra i 6. januara.

U Španiji svi znaju da je Božić na pragu već 22. decembra. Tada se organizuje božićno izvlačenje poznate državne lutrije. Već od jula na adresu državne lutrije pristižu listići građana koji žele da učestvuju i nadaju se da će deca te noći izvući baš njihove brojeve. Od tog trenutka pripreme za proslavu su sve intenzivnije i uzbuđenje raste, posebno kod najmlađih članova porodica.

Dva dana kasnije, 24. decembra, proslavlja se Badnje veče. Te večeri se okupe svi članovi porodice i uživaju u sjajnoj hrani i vinu, kao i specijalnim poslasticama koje se jedu samo u ovo doba godine. Vernici nakon večere odlaze na misu (šp. Misa del Gallo) i tako proslavljaju Hristovo rođenje uz tipične božićne pesme (šp. villancicos) i instrumente poput gitare. Ova noć je najvažnija deci zato što oni koji su bili dobri dobijaju poklone od Deda Mraza (šp. Papá Noel). Ovaj deka se u Baskiji zove Olentzero, a u Kataloniji i Aragonu Tío de Nadal.

Prava proslava počinje 25. decembra, kao i u ostalim katoličkim državama. Iako je prethodna večera bila sjajna, božićna trpeza je u svakom domu najraskošnija. Ponovo se okuplja porodica, a veoa često se u jednom domu familijarno proslavlja praznik kako bi se ispričali, zajedno veselili i imali prilike da razmene poklone.

Mnogi bi pomislili da je proslavama došao kraj, ali između Božića i Nove godine, 28. decembra, proslavlja se i Dan Nevinih svetaca (šp. El Día de los Santos Inocentes). Ovom prazniku se posebno raduju šaljivdžije jer je upravo ovo španski 1. april – dan za šalu. Pre nego što nasednete na nešto što čujete ili vidite, proverite da li se možda radi samo o šali.

Novogodišnja noć je za sve simbol novog početka, novih avantura i radosti. Tada se na trgovima jede grožđe tačno u ponoć, nazdravlja se španskim šampanjcem (šp. cava) i veseli se do ranih jutarnjih časova. Upravo zato je naredni dan dan za odmor i dugo spavanje.

Najvažniji datum za svu decu je 5. januar. Tada se u gradovima organizuju parade na kojima učestvuju orkestri, glumci, pevači ali i 3 kralja, odnosno 3 mudraca (šp. Tres Reyes Magos) koja u kočijama nose poklone i pozdravljaju okupljenu decu. Nakon parade, porodice se vraćaju kućama i rano večeraju kako bi deca mogla da očiste svoje cipele i ostave ih u dnevnoj sobi, kako bi mudraci znali gde da ostave poklone. Narednog jutra deca rano ustaju kako bi otišla u sobu i raspakovala poklone koje su ostavili mudraci. Upravo ovako se završavaju španski praznici i narednog dana se svi vraćaju svojim redovnim obavezama.

¡Feliz Navidad!

Autor članka: prof. španskog jezika Olivera Pukšić