Pinjata

Pinjata

Pinjata

Kada god čujemo reč pinjata (šp. piñata) pomislimo na Meksiko, šarene ukrase i pregršt slatkiša. Uprkos tome što vodi poreklo iz Kine, smatra se da je neki oblik pinjate postojao i u carstvu Asteka jer su u decembru razbijali lonce u čast jednog od bogova. U Španiji je pinjata bila popularna tokom prve nedelje posta i postojao je ples pinjata, ali se ovaj običaj ubrzo izgubio.

Pinjata je vreća napravljena od posebne tkanine koja se zove papirna kaša i puni se slatkišima, voćem i igračkicama. Nakon toga se ukrašava i kači na drvo ili gredu kako bi mogla da se razbije palicom. Kada se razbije, deca pritrčavaju i skupljaju slatkiše i igračke. Najčešće se priprema za rođendane ili porodične proslave, a često se osobi koja treba da je razbije vezuju oči kako bi joj bilo teže da izvrši zadatak. Tokom razbijanja izgovara se: Ne želim zlato, ne želim srebro, želim da razbijem pinjatu! (šp. ¡No quiero oro, ni quiero plata, yo lo que quiero es romper la piñata!)

U Meksiku se prva pinjata pojavljuje 1586. godine kada su sveštenici izmenili evropsku pinjatu u čast praznika Las Posadas koji se poklapao sa astečkim praznikom. Ova pinjata je izgledala kao zvezda sa sedam krakova koji su predstavljali sedam smrtnih grehova, a vesele boje su bile simbol iskušenja. Danas predstavlja neizostavni deo meksičke kulture i moguće ju je naći i u izvornom obliku, napravljenu od blata.

U meksičkoj provinciji Akolman organizuje se festival pinjate u decembru svake godine. Tokom festivala se organizuje niz takmičenja u plesu i pevanju. Nekoliko provincija učestvuje u takmičenju za najbolju pinjatu i dodeljuju se nagrade za najveću i najlepšu pinjatu u Meksiku. Pored toga se organizuju i trke konja, sportska takmičenja, kao i pripreme izvanredne meksičke hrane.

O tome koliko je pinjata svetski poznata govori i činjenica da je 2006. godine emitovana i serija Viva pinjata u kojoj se govori o takmičenju za pinjatu koja će biti okačena na dečjem rođendanu. Pored toga, izdata je i istoimena igrica.

Olivera Pukšić