Španska i meksička tortilja

Španska i meksička tortilja

Španska i meksička tortilja

Kada neko kaže tortilja, obično prvo pomislimo na okruglo testo koje možemo filovati čime god poželimo, a takođe se jednostavno priprema pa je možemo ispržiti ili ispeći i kod kuće. Ova tortilja je poznata kao meksička tortilja. Pored ove tortilje koja je svetski poznata, postoji i španska tortilja čiji se sastojci razlikuju. U nastavku ćemo govoriti o razlikama koje postoje između ovih jela koja su jeftina i jednostavna za pripremanje.

Španska tortilja (šp. tortilla de patatas o tortilla española) se bazira na jajima i smatra se ikonom španske kuhinje. Pored jaja, tortilju čine i krompiri, ulje, so i crni luk. Ova tortilja se prži na maslinovom ulju i prepoznatljivog je izgleda: okrugla, visoka i zlatasta. Prilikom prženja potrebno je okrenuti tortilju pomoću većeg tanjira kako bi bila ravnomerno pečena sa svih strana. Naizgled slabe nutritivne vrednosti, španska tortilja je odličan izvor proteina zahvaljujući jajima, a crni luk je odličan antioksidans. Uprkos tome, ovo jelo sadrži veliki broj kalorija. Može se poručiti u skoro svakom baru ili restoranu u Španiji u bilo koje doba dana. U Madridu se služi uz ljutkasti sos ili majonez, a u drugim regijama se može jesti tortilja (šp. tortilla paisana) koja ima kobasicu, crvenu papriku i grašak. Na samom kraju, postoji i punjena tortilja (šp. tortilla rellena) koja se pravi tako što se fil od povrća ili mesa stavlja između dve tortilje, ili se jedna tortilja preseče na pola.

  Osnovni sastojak meksičke tortilje (šp. tortilla mexicana) je brašno i to najčešće kukuruzno. Samo jelo u Meksiku predstavlja deo kulturne baštine. Za pripremu ove tortilje potrebno je da se voda i brašno dobro umešaju kako bi se dobila glatka masa. Zatim se naprave kuglice koje se pritisnu i zatim prže kako bi se dobila tanka i hrskava tortilja. Ovo jelo sadrži veliku količinu vlakana koja su važna u ishrani, ali istovremeno i dosta ugljenih hidrata te se ne preporučuje konzumacija velikih količina. Zanimljivo je da su tek krajem 19. veka osmišljene prve prese za izradu tortilja (šp. tortilleras, tortilladoras). Tortilje se koriste za pripremu takosa, kesadilja, enčilada i mnogih drugih meksičkih jela. Za one koji vole pšenično brašno, pravi izbor su tortilje koje se prave u El Salvadoru, Nikaragvi i Hondurasu. Uvek se jedu tople, punjene mesom, salatom, jajima ili drugim sastojcima.

U određenim situacijama kada moramo da se zadovoljimo drugom opcijom u Meksiku će nam reći: “A falta de pan, tortillas” (Kada nema hleba, tortilje). U istom kontekstu, Španci će koristiti drugi izraz: “A falta de pan, buenas son tortas“ (Kada nema hleba dobre su tortilje).

Autor teksta: prof. španskog jezika Olivera Pukšić