Veliki španski praznik – los Reyes Magos

Veliki španski praznik – los Reyes Magos

Veliki španski praznik – los Reyes Magos

Širom Španije se slavi jedan od najvažnijih praznika, Los Reyes Magos, (Tri kralja/Tri mudraca) koji predstavlja sastavni deo Božićnih praznika, a slavi se kada i naše Badnje veče. Ovom danu se naročito raduju deca jer, prema njihovoj legendi, na ovaj praznik će se pojaviti tri sveta kralja (Melćor, Gaspar i Baltasar) i darivati ih raznim poklonima ako su u prethodnoj godini bili dobri i vredno radili. Uoči praznika, nakon proslava koje se organizuju u svim gradovima, deca po običaju (verujući u priče) ostavljaju mleko i kolačiće za kraljeve, slamu za kamile, a ujutru ih ispod jelke dočekuju pokloni.

Slavlje počinje 5. januara u noć. Organizuju se velike parade (defilei) u svim gradovima i selima Španije. Ljudi u gomili šetaju ulicama pokušavajući da dograbe slatkiše i poklone koji se tada naširoko dele, jer u Španiji nije običaj da Deda Mraz donosi poklone, već se smatra da to rade ova Tri kralja, čija se velikodušnost iščekuje 6. januara na njihov praznik Epifanía (Bogojavljenje).

Španci proslavljaju dolazak kraljeva radosnom paradom, pod nazivom Cabalgata de los Reyes Magos, uz tradicionalne pesme. Maskirani u pomenute kraljeve, tri čoveka predvode povorku ulicom, na konjima ili u kočijama, i bacaju poklone i slatkiše deci u njihovom okruženju.

PRIČA O REYES MAGOS

Ovaj praznik i priča o tri kralja se spominju još u Novom zavetu, gde se priča da su tri kralja: Melchor, Gaspar y Baltasar, tokom noći doputovali iz najrazličitijih delova Zemlje da donesu poklone Isusu, kog su prepoznali kao sina Božijeg. Osim što su predstavljeni kao sveci, oni se takođe opisuju kao mudri, čija mudrost dolazi upravo iz prepoznavanja Isusovog božanstva. Došli su prateći put zvezde iz Vitlejema (la estrella de Belén), koja je prema predanju, svetlela nekoliko dana iznad jasli u kojima se Bogorodica porodila.

Autor teksta: prof. španskog jezika Marija Jevtić