Salvador Dali – ikona španske umetnosti

Salvador Dali – ikona španske umetnosti

Salvador Dali – ikona španske umetnosti

Jedan od najpoznatijih španskih slikara, Salvador Dali, rodio se 1904.godine u Kataloniji. Već u mladim danima isticao se svojim načinom razmišljanja i stavovima. Početkom treće decenije XX veka počeo je studije u Madridu gde je upoznao Federika Garsiju Lorku i Luisa Bunjuela koji će mu biti iskreni prijatelji čitavog života. Vrhunac njegovog stvaralaštva bio je u Parizu, kada je upoznao pripadnike nadrealističkog pokreta.

Njegovo stvaralaštvo karakteriše vrhunac apstraktnog predstavljanja stvarnosti, kao i niz simbola u slikarstvu. Stvarnost mu je smetala, bila mu je dosadna i želeo je da je izbegne begom u podsvest i slikanjem Gale, njegove muze i žene, ali i uvođenjem paranoje i kritike u svoja dela.

Pored toga što je bio izvanredan slikar, skulptor, pisac i dizajner, najveću pažnju privlačio je njegov izgled, ali i karakter. Najupečatljiviji detalj jesu bili njegovi brkovi, dugački i uvek besprekorno sređeni tako da prkose sili teže. Njegov način oblačenja, ponašanje i ocelot Babou, privlačili su pažnju svih ljudi onog vremena. Mnoga njegova dela, kao i lične prepiske i detalji iz privatnog života izloženi su u njegovom muzeju u Figerasu, na čijem se krovu nalaze ogromna jaja.

Na samom kraju donosimo nekoliko zanimljivosti o Daliju:

  1. Dali je verovao da je reinkarnacija pokojnog brata.
  2. Glumio je u nekoliko reklama.
  3. Dizajnirao je poznati logo za lizalice Čupa Čups.
  4. Obožavao je karfiol, fascinirao ga je njegov izgled.
  5. Bio je izbačen iz Akademije zbog protesta protiv jednog od profesora.
  6. Imao je svoje novine tokom boravka u Njujorku: Dali News.
  7. Podržavao je Fransiska Franka i uradio je portret njegove unuke.
  8. Bio je opsednut Hitlerom, čak ga je i sanjao.
  9. U saradnji sa Diznijem uradio je kratkometražni film Sudbina (šp. Destino) koji je objavljen tek 2003.godine, zbog finansijskih problema.

Autor: prof. španskog jezika Olivera Pukšić