Muzej Prado – riznica španske umetnosti

Muzej Prado – riznica španske umetnosti

Muzej Prado – riznica španske umetnosti

Ljubitelji umetnosti, turisti, stanovnici Madrida, ali i drugih španskih gradova, znaju da obavezno moraju posetiti muzej Prado tokom boravka u prestonici. Ovo velelepno zdanje nalazi se u ulici Ruis de Alarkon (Ruiz de Alarcón), blizu parka Retiro. Fernando VII osnovao je Muzej (Museo Nacional del Prado) 1819. godine koji se tada zvao Kraljevski muzej slikarstva i skulpture (El Real Museo de Pintura y Escultura), a arhitekta Huan de Viljanueva zaslužan je za stvaranje ove zgrade.

U Pradu se nalazi više od 18500 umetničkih dela španskih i inostranih autora na skoro 42000 m2. Među španskim slikarima se ističu Hose de Ribera (José de Ribera), El Greko (El Greco), Fransisko de Goja i Lusjentes (Francisco de Goya y Lucientes), Dijego de Velaskes (Diego de Velázquez) i Fransisko de Surbaran (Francisco de Zurbarán). Slike i grafike Pabla Pikasa (Pablo Picasso) i Salvadora Dalija (Salvador Dalí) takođe se nalaze u ovom muzeju.

Prado je otvoren za posetioce svakog radnog dana od 10 do 20 časova, a vikendom i praznicima od 10 do 17 časova. U muzej je moguće ući najkasnije pola sata pre zatvaranja, a postoje i vođene ture koje su detaljno predstavljene na sajtu muzeja. Osim na sajtu, pregršt zanimljivih informacija, kao i u uživo vođenje kroz određene delove muzeja svakog dana, moguće je dobiti i na instagram stranici muzeja.

Muzej će biti ponovo otvoren za javnost u subotu 06. juna, a ulaz će biti besplatan i u subotu i u nedelju. Kako bi se izbegle gužve i poštovale zdravstvene preporuke, uprava muzeja donela je odluku da je karte neophodno rezervisati 24 časa pre posete, nije moguće doći u grupi koja ima više od 5 članova, kao i da je nošenje maski uslov za ulazak u zgradu.

Dodatne informacije o postavkama i pravilima, kao i virtuelne ture moguće je naći na adresi: https://www.museodelprado.es/en

¡Que disfrutéis!

Autor teksta: prof. španskog jezika Olivera Pukšić