Ruta belih sela u Španiji

Ruta belih sela u Španiji

Ruta belih sela u Španiji

Jedna od istorijski najbogatijih regija, Andaluzija, nudi posetiocima pregršt mavarskih tura na kojima je moguće jasno videti uticaj arapske kulture na srednjevekovnu Španiju. Uprkos tome, na ovoj teritoriji nalazi se mnogo različitih sela koja plene svojom lepotom i turistima pružaju priliku da žive kao pravi Španci barem neko vreme.

Najpoznatija sela Andaluzije nalaze se na Ruti belih sela (La ruta de los pueblos blancos) u blizini Kadisa (Cádiz). Ova sela su dobila naziv bela sela zbog uglačanih fasada bele boje. Turisti mogu da posete 19 sela: Arcos de la Frontera, Bornos, Espera, Villamartín, Algodonales, El Gastor, Olvera, Torre-Alháquime, Setenil de las Bodegas, Acalá del Valle, Prado del Rey, El Bosque, Ubrique, Benaocaz, Villaluenga del Rosario, Grazalema, Benamahoma, Zahara de la Sierra y Algar.

Najbolji način za obilazak ovih sela jeste putovanje kolima koje omogućava da isplanirate svoje obilaske onako kako vam odgovara, kao i da provedete više dana u najlepšim selima sa liste. Druga opcija su kraće i duže ture koje organizuju španske turističke agencije.

Na početku rute je najveće selo, Arcos de la Frontera, koje se nalazi na uzvišenju sa koga se pruža fantastičan pogled. Pored toga, bogato kulturno nasleđe najbolje predstavljaju crkva Svete Marije (Santa María de la Asunción) iz XIV veka i uličica monahinja (el callejón de las Monjas).

Selo Ubrike poznato je po proizvodnji kože jedinstvenog dizajna za Dior i Šanel, dok selo El Boske ima bogatu istoriju i poznato je po istrajnosti meštana u borbi sa Francuzima 1815. godine. Svakog novembra se organizuje festival posvećen sećanju na ove istorijske podvige.

Po mišljenju turista, ali i meštana, najlepše selo na listi zove se Olvera i poznato je kao idilično selo (Pueblo Idílico). Najupečatljivija slika kule i crkve sa dva zvonika dolazi upravo iz ovog sela. Nalazi se veoma blizu Sevilje i poznato je po kružnom putu kroz šume (Vía Verde de la Sierra).

Da li biste voleli da posetite neko od ovih sela?

Autor članka: Olivera Pukšić