Stopama Don Kihota

Stopama Don Kihota

Stopama Don Kihota

             Svi ljubitelji književnosti imali su priliku da se bar jednom sretnu sa prvim modernim romanom u evropskoj književnosti- Don Kihotom (El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha). Uprkos tome što je ovaj roman objavljen daleke 1605. godine, još uvek oduševljava čitalačku publiku širom sveta. O popularnosti ovog romana, a posebno njegovog protagoniste, najbolje govori činjenica da u Španiji postoji turistička tura koja obuhvata teritorije na kojima je boravio Don Kihot. Osim turističke, postoje još četiri književne ture koje do detalja prate radnju romana.

         Za početak ove ture nema boljeg mesta od Toleda. Upravo u Toledu Servantes počinje sjajnu priču o dogodovštinama viteza i bira ovaj grad zbog živopisnih predela i izvanredne arhitekture. Naredna stanica su sela u La Manći koja su srž radnje romana. Osim drugačijih pejzaža i mesta sa bogatim istorijskim nasleđem ističe se i selo Tablas de Daimiel, jedna od najvažnijih močvara u Evropi. Naredna stanica je Kalatrava (Campo de Calatrava), Don Kihotov magični prostor ispunjen vulkanima, dvorcima i kućama čije fasade nas vraćaju u 17. vek.

            Ključna destinacija na ovoj turi je El Toboso, rodno mesto vitezove drage- Dulsineje. Na klackalici između stvarnosti i mašte, El Toboso i njegova žiteljka Dulsineja, podsećaju turiste na najupečatljivije epizode iz romana. Obavezno treba posetiti Dulsinejinu kuću (Museo-Casa de Dulcinea del Toboso) i muzej posvećen autoru ovog izvanrednog dela, Migelu de Servantesu (Museo Cervantino).

            Iz Tobosa turisti se sele u Aragon i nastavljaju da se kreću stopama Don Kihota kroz jedinstvene predele, stvarajući tako uspomene za ceo život. Tura se završava u Barseloni, gde je viteza porazio vitez Belog Meseca (el Caballero de Blanca Luna). U svim mestima kroz koja se prolazi moguće je kupiti suvenire, slikati se, a negde je čak moguće i prilagoditi turu svojim interesovanjima.

¡Buen viaje!

 

Autor: prof. španskog jezika Olivera Pukšić