Zanimljivosti o Madridu

Zanimljivosti o Madridu

Zanimljivosti o Madridu

Skulpture, ulice, crkve … Glavni grad Španije je prepun zaboravljenih ćoškova, spomenika čija priča o poreklu ostaje misteriozna, kao i bezbroj tajnih legendi koje toliko vremena lutaju Madridom. Ako želite da saznate više o ovom glavnom gradu i otkrijete pojedine priče koje on skriva, nastavite da čitate!

  1. FONTANA – SPOMENIK U PODZEMNOJ ŽELEZNICI

Pre nego što uhvatite metro na centralnoj stanici Opera, morate obavezno otići da posetite tek nedavno otkrivenu spomenik-fontanu u Madridu u podzemnoj železnici. Reč je o fontani Caños del Peral koja datira iz XVII veka, i koja se nalazi ispod trga Plaza de Isabel II. Ova fontana predstavlja ostatke arapskih kupatila i čini se da je jedan od prvih izvora u gradu.

  1. JEDNA POZNATA STATUA … I STARO GROBLJE PTICA

Jedna od najfotografisanijih statua u Madridu je svakako statua kralja Filipa III (Felipe III) na konju. Njegova lokacija se nalazi u samom centru glavnog trga Plaza Mayor, još od sredine XIX veka, što veoma govori o njegovom značaju i popularnosti. Ono što mali broj ljudi zna je da je ovo mesto u prošlosti bilo pravo groblje vrabaca koji su uspeli da uđu u statuu konja kroz njegova otvorena usta, ali, tu i ostala jer nikada nisu uspela ponovo da nađu izlaz zbog uskog grla konja. Tokom perioda II Republike, jedna bomba je uništila deo statue i tom prilikom je otkriveno stotinu kostiju ptica koje su godinama i godinama umirale na tom mestu unutar konja. Nakon španskog građanskog rata, prilikom restauracije spomenika, usta konja su zatvorena.

  1. ZID SRAMA … U ŠPANIJI

Tokom dužeg dela perioda XX veka, jedan zid je razdvajao jedan grad, zemlju i ceo svet. Berlin je godinama živeo podeljen betonskim i cementnim blokom dugačkim preko 150 kilometara i visokim 3, 5 metara, sto je izazivalo stid i sramotu kod celog čovečanstva sve do trenutka njegovog rušenja 9. novembra 1989. godine. Prestonica Nemačke i Madrid su saveznici, („pobratimljeni gradovi“) i ta njihova unija je dovela do toga da tri bloka Berlinskog zida budu prenešena i postavljena u Madrid kako bi se i njegovi stanovnici mogli prisetiti ove crne epizode u istoriji. Ovi delovi zida su smešteni u Berlninskom parku, u kom se pored fragmenata zida nalazi i statua Betovena kao i berlinskog medveda.

  1. NAJSTARIJI RESTORAN SVETA SE NALAZI U MADRIDU

Titulu najstarijeg restorana u svetu nosi nekoliko rastorana koji su raspoređeni širom zemljine kugle, a prema Ginisovoj knjizi rekorda, upravo jedan takav restoran se nalazi u Madridu. Reč je o restoranu Casa Botín (poznat još i kao El Sobrino de Botín). Otvoren je od strane Francuza Jean Botin, 1725. godine, a kasnije je vlasništvo nad ovim restoranom prešlo u ruke porodice González Martín. Tokom svog postojanja, imao je tu čast da u njemu jedu mnoge poznate ličnosti iz sveta književnosti i umetnosti (Hemingway, Truman Capote, Benito Pérez Galdós), pa se samim tim i našao spomenut u mnogim njihovim delima. Čak je i poznati španski slikar, Fransisko de Goja pre svoje popularnosti radio u ovom restoranu kao perač sudova.

  1. LJUBAVNI PATULJAK SAKRIVEN U PARKU RETIRO

Postoji legenda koja se vezuje za ovaj istorijski park, koji je nekada pripadao španskoj monarhiji, a ona priča o jednom skrivenom patuljku koji je bio zadužen za održavanje jedinstvene lepote parka Retiro. Legenda kaže da su radnici parka sve zasluge u njegovom uređenju i održavanju jedinstvenog izgleda pripisivali jednom patuljku koji se svakog dana šunjao neprimećeno po parku i menjao raspored cveća kako bi on svakog dana izgledao drugačije i lepše. Ali naravno, patuljka niko nikada nije ni video ni čuo… Kada je park otvoren za javnost, mnogi zaljubljeni parovi su išli u njegov obilazak, i od tada je postala poznata izreka da, oni koji uspeju da vide patuljka biće srećni u ljubavi. Međutim, danas ga ipak možete vrlo lako naći, zahvaljujući statui patuljka koja je postavljena u ovom parku 1985. godine.

  1. STUDENTKINJA KOJA SE PRERUŠAVALA U MUŠKARCA

Usamljena mlada studentkinja, naslonjena na zid sa nekoliko listova beležaka u ruci … Zove se Hulija i ona je najpoznatija komšinica u kvartu Malasaña. Reč je o bronzanoj skulpturi devojke koja se nalazi u ulici Pez, naslonjene na zid palate Bauer, još od 2002 godine. Hulija simbolizuje istoriju jedne žene koja se usudila da prkosi pravilima XIX veka. Naime, ona je žena, koja je, u epohi kada su jedino muškarci imali pravo na obrazovanje u Centralnom Univerzitetu (Universidad Central), imala hrabrosti da prkosi zakonima i odlazila na studije prerušena u muškarca. Njeno pravo ime je bilo Concepción Arenal, a 1842. je godina kada je ona uspela da postigne ono što niko nije pre nje ranije.

  1. PALI ANĐELI U MADRIDU

Postoji veoma mali broj skulptura na otvorenom u svetu koje su posvećene Luciferu, a jedna od njih je upravo u Madridu. Ova skulptura se nalazi u već pomenutom madridskom parku Retiro, a napravio je Ricardo Bellver 1885. godine. Da li je reč o odavanju počasti palom anđelu, ili prikazivanje lekcije o posledicama nesputanog ponosa i tvrdoglavosti? Koja god da je namena ove statue, njen očaravajuć prizor je uvek izazivao mnoge kontroverze, naročito ako se uzme u obzir činjenica da se ona zvanično nalazi smeštena na nadmorskoj visini od 666 metara – a svi znaju koja veza postoji između ovog broja i verovanja o Luciferu. Replika ove skulpture se takođe nalazi i u Kraljevskoj akademiji likovnih umetnosti San Fernanda.

 

Autor teksta: prof. španskog jezika Marija Jevtić