5 evropskih filmova za učenje stranih jezika

5 evropskih filmova za učenje stranih jezika

5 evropskih filmova za učenje stranih jezika

Postoji toliko trikova i načina koji će vam olakšati čitav proces učenja stranog jezika  i učiniti ga zanimljivijim.

Jedan od najpoznatijih i najprovjerenijih je da uvedete slušanje muzike i gledanje filmova sa izvornim prevodom kao svakodnevni ritual. Predlažemo vam da odmah napravite kokice i  udobno se smjestite.

“Skriveno lice”, La Cara Oculta, 2011. 

Ukoliko do sada niste previse pažnje obraćali na špansku ili kolumbijsku kinematografiju, evo prilike da ispravite veliku grešku. Triler koji vam preporučujemo možete pronaći i pod engleskim nazivom “Hidden face”, a osvojio je pažnju gledalaca širom svijeta nesvakidašnjom i napetom radnjom. Nećemo vam odavati previše detalja, jer bismo vam otkrili o čemu je riječ i ubili draž ovog trilera. Dovoljno je da vam kažemo da ćete uživati u predivnom španskom jeziku i sjajnim glumcima.

„Neka uđe onaj pravi“, Låt den rätte komma in, 2008.

Snimljen po  istoimenom romanu švedskog pisca (koji je ujedno i scenarista filma) Jona Ajvidea Lindkvista, film će vam se toliko dopasti da ćete istog trenutka zavoljeti skandinavsku književnost i kinematografiju. Priča počinje s povučenim dvanaestogodišnjem dječakom Oskarom koga maltretiraju dječaci iz škole i naizgled je obična priča o vršnjačkom nasilju. Međutim,  kada upozna tajanstvenu djevojčicu Eli, njegov život će se  dodatno zakomplikovati jer počinje da sumnja da je ona vampir.

Italijanska drama: „Malena“, Malèna, 2000.

Dovoljno je da spomenemo da je glavna uloga dodijeljena  Moniki Beluči i da istog trenutka poželite da pogledate ovaj kultni film s početka dvadesetog veka. Osim što ćete uživati u ljepoti glavne glumice, radnja je smještena na prelepoj Siciliji. Film počinje dolaskom privlačne, ali i udate žene Malene koja postaje opsesija svih tinejdžera. Radnja se odvija 1941. godine i dok se Malenin suprug bori na frontu, ona vodi bitku sa provincijalnim mještanima zbog svoje ljepote i gracioznosti. Idealan film za uživanje u italijanskom jeziku i kulturi.

Njemačka biografska drama: „Divlji život“, Das wilde Leben, 2007.

Biografija o nemirnom životu Uschi Obermaier koja u svojoj 16 godini postaje najpopularnija devojka klupske scene u Minhenu. Nakon selidbe u Berlin i života u komuni postaje popularna grupi dama i model. Odličan izbor, ako želite da vježbate njemački i upoznate ovu državu i njihovu kulturu na drugačiji način.

Francuska romantična komedija “Čudesna sudbina Amelije Pulen”, Amélie, 2001.

Kao što i sam naziv kaže “Čudesna sudbina Amelije Pulen” je jedno zaista sjajno i čudesno ostvarenje Žana Pjera Ženea. Film je 2001. osvojio pregršt priznanja i najviše ocjene svjetskih kritičara, a briljantna Odri Tatu donela je autentični duh Francuske. I dok vježbate svoj francuski izgovor, kroz ovo filmsko ostvarenje saznaćete kako izgleda život u Parizu i zbog čega je jedan od najromantičnijih gradova na svijetu.