Park Retiro

Park Retiro

Park Retiro

Jedan od najpoznatijih parkova u Madridu jeste park Retiro (Parque del Buen Retiro ili Parque Retiro). Ovaj park je mesto koje se obavezno mora posetiti, krije mnogo istorijskih činjenica a Špancima predstavlja savršeno utočište kada žele da pobegnu od buke i saobraćaja. Park se nalazi u samom centru grada i zauzima oko 118 hektara, pa je upravo zbog njegove veličine neophodno izdvojiti par sati za obilazak. U park je moguće ući kroz više kapija, a glavna kapija se nalazi na Trgu nezavisnosti (Plaza de de la Independencia), poznatom i kao Puerta de Alcalá.

U samom centru parka nalazi se jezero nastalo još u XVII veku. Danas je tu moguće veslanje i vožnja pedalina. Oko jezera ima dosta klupa, a sa jedne strane nalazi se i spomenik Alfonsu XII. Spomenik i stubovi koji ga okružuju visoki su čak 30 metara i dugački 86 metara, pa je ovaj spomenik najimpozantnija građevina u parku. Ispod Alfonsovog spomenika prikazani su i pravda, mir i napredak kao tri čoveka. U blizini jezera nalazi se i najstarije drvo u Madridu koje je doneto iz Meksika.

Najpoznatije šetalište u parku je Šetalište Statua (Paseo de las estatuas). Tu se nalaze statue španskih kraljeva izrađene u belom mermeru. Kako je park bio u vlasništvu španskih kraljeva od 1630.godine, ne čudi što je upravo ovo šetalište ispunjeno skulpturama, te zbog toga i privlači najveći broj turista.

Jedna od najsimpatičnijih građevina u parku jeste Pecaroševa kućica (La casita del pescador). Zidovi boje cigle, zanimljiva krovna konstrukcija i jezero koje je okružuje čine ovu kućicu veoma privlačnom. Nastala je po želji Fernanda VII koji je voleo da peca i provodi vreme sa porodicom na jezeru.

Staklena palata (Palacio de cristal) oduševljava sve posetioce parka. Izgrađena je od stakla i metala kao zimska bašta za čuvanje dosta egzotičnih biljaka sa Filipina krajem 19.veka. Danas se u palati organizuju izložbe, a ulaz je besplatan.

 

Autor: prof. španskog jezika Olivera Pukšić