Upoznajte gradove Velike Britanije: Liverpool

Upoznajte gradove Velike Britanije: Liverpool

Upoznajte gradove Velike Britanije: Liverpool

Liverpool je britanski grad smješten na zapadu Engleske, na ušću rijeke Mersey u Irsko more. Prostire se na površini od 111, 84 kvadratna kilometra, a u njemu živi oko 466 000 stanovnika. Ovo je treći po veličini grad u Engleskoj, a četvrti u Ujedinjenom Kraljevstvu. Liverpool je poznat kao kulturni centar Britanije, kao i po dugoj fudbalskoj tradiciji. Na njegovom području preovladava okeanska klima, sa snažnim uticajem Golfske struje.

Osnovan je 1207. godine, ali je njegov razvoj bio prilično spor. Do šesnaestog vijeka naselje je imalo svega oko 500 stanovnika. Razvoj grada zasnovan je na njegovoj luci, koja je jedna od najprometnijih u Engleskoj do danas. Svojim trgovačkim vezama Liverpool je nezvanično postao glavni grad zapadne Engleske. Iz ovog grada potiče čuvena britanska rok grupa Beatles, koja je usmjerila tok razvoja ove vrste muzike. 2008. godine Liverpool je proglašen za Evropski grad kulture, i tada su dijelovi grada stavljeni na UNESCO – vu listu svjetske baštine.

Kada se nađete u ovom gradu ovo su mjesta koja treba da se nađu na vašoj listi:

  • Katedrala u Liverpoolu: Liverpoolska katedrala, anglikanska crkva, najpoznatija je gradska znamenitost te ujedno i najveća britanska katedrala (5. najveća u Evropi). Katedrala je otvorena svaki dan od 08:00 do 18:00 sati te je ulaz slobodan. Toranj i audio – obilazak (također besplatni) se preporučuju, stoga uživajte u prekrasnim panoramskim pogledima s visine od 150 metara.
  • The Beatles Story: The Beatles Story je najveća svjetska stalna izložba posvećena životu i radu Beatlesa. Nalazi se na Albertovom molu, UNESCO – ve svjetske baštine te nudi obilazak glazbe, priče i kulture koja je promijenila svijet. Osim ovog, na Head pristaništu, nalazi se Beatlesov spomenik,  koji je smješten na Merseytravelovoj privlačnoj zgradi pristaništa trajekta, koji nudi dvije izložbe i jedinstveno multimedijalno iskustvo: Britansku invaziju i GRAMMY muzej.
  • Albertov mol: To je kompleks brodskih zgrada i skladišta u Liverpoolu koju je dizajnirao Philip Hardwick i Jesse Hartley. Svojim otvaranjem 1846. postala je prva struktura u Britaniji izgrađena od livanog gvožđa, cigle i kamena, bez upotrebe konstrukcijskog drveta. Danas je to glavna turistička atrakcija grada i najposjećenija višenamjenska znamenitost u Velikoj Britaniji izvan Londona.
  • Muzej Liverpoola: Muzej Liverpoola prvi je nacionalni muzej na svijetu posvećen istoriji regionalnog grada. Kroz više od 6.000 predmeta, izložbe prikazuju popularnu kulturu koja uključuje  filmove o Liverpoolu, Evertonu FC i The Beatlesima, kao i istorijske, društvene i suvremene probleme grada. Muzej je otvoren svakodnevno od 10:00 do 17:00 sati i ulaz je  besplatan.
  • Stadion Anfield: Zgrabite kartu i pogledajte Liverpoolski fudbalski klub u utakmici protiv drugog kluba Premier lige na slavnom Anfield stadionu. Uklopite se u lokalnu “Crvenu armiju”, glavne obožavatelje kluba Liverpool te uživajte u showu. Ulaznica na stadion uključuje samu utakmicu, švedski stol prije utakmice te osvježenje za vrijeme poluvremena i nakon utakmice.
  • Park Sefton: Prekrasan park od 235 hektara istorijski je park u istoimenoj četvrti Liverpool. Ova gradska znamenitost obiluje mnogim prekrasnim  spomenicima koji su vrijedni posjeta, te je također nagrađena Zelenom Zastavom i Zelenom Baštinom. To je savršeno mjesto za opuštanje nakon razgledavanja grada ili za piknik s najbližima. U slučaju da želite ići u ribolov na jezeru, morate imati dozvolu za isti.