Uskršnji praznici u Španiji

Uskršnji praznici u Španiji

Uskršnji praznici u Španiji

Španci pripadaju katoličkoj religiji pa ove godine Uskrs proslavljaju nedelju dana pre nas. Proslava Uskrsa (La Pascua) traje čitave nedelje koja je poznata kao Sveta nedelja (Semana Santa). Tokom sedam dana, različita bratstva organizuju procesije na kojima se prikazuje Hristovo raspeće. Najveće procesije vezuju se za Andaluziju, tačnije za Sevilju, gde oko 50 bratstava istovremeno izlazi na ulice.

Na procesijama, jaki muškarci (los costales) na ramenima nose konstrukcije (los pasos) koje podsećaju na oltare i teže i do nekoliko tona. Svaka grupa koja nosi oltare ima predvodnika i pomoćnike koji sve vreme koračaju sa njima. Na oltarima se nalaze sveće, cveće, velike statue svetaca, kao i ikone. Pripadnici bratstava nose posebnu odeću, a ističe se neobična kapa šiljatog vrha (el capirote), koja prekriva lice i ima samo proreze za oči. Osim kape, učesnici nose tunike i plaštove, a svako bratstvo ima svoj štit i medaljon određene boje.

Neki od tradicionalnih simbola Svete nedelje u Španiji su:

  • Hleb i vino- predstavljaju telo i krv Isusa Hrista
  • Buketi cveća i palmino lišće- simbol pobede
  • Krst
  • Zečevi- predstavljaju simbol života i plodnosti
  • Jaja- simbol rađanja života

Kao i za svaki praznik, i za Uskrs su karakteristična određena jela. Na prvom mestu su prženice (las torrijas), koje se jedu sa medom ili šećerom i cimetom. Zatim, uskršnja pogača sa jajetom (las monas de Pascua) koja je jedan od omiljenih slatkiša tokom Svete nedelje. Običaj je da ovu pogaču kum pokloni detetu koje je krstio. Na kraju je tu i slatko pecivo potopljeno u vinu (los borrachuelos de Málaga), koje se često pravi od slatkog krompira (la batata).

¡Felices Pascuas!