10 savjeta za učenje engleskog jezika

10 savjeta za učenje engleskog jezika

10 savjeta za učenje engleskog jezika

Poznavanje engleskog jezika se danas smatra obligatornim. Bilo kojim poslom da se bavite od vas se očekuje da se možete upustiti u razgovor sa nekim od stranih govornika. No, ukoliko još uvijek imate manjak samopouzdanja kada ju u pitanju engleski jezik, savjetujemo vam da pročitate našu listu odličnih savjeta za poboljšanje vještina na ovom jeziku.

Pričajte

Pričajte na engleskom jeziku bez straha da ćete napraviti bilo kakve greške. Greške i jesu glavni saveznik pri učenju i pomoću njih često naučimo nešto novo. Nadograđujte svoje znanje i širite vokabular da bi bili što bolji i zanimljiviji sagovornik.

Pišite

Pisanje na engleskom jeziku vas čini jezički obrazovanim samim tim što ste sposobni napisati (spelovati) komplikovane riječi i upotrijebiti ih u pravom kontekstu. Istražite odeđenu temu na internetu ili pstočitajte kratak članak pa na osnovu toga napišite sami zaključke ili kratak sažetak onoga što šte pročitali i naučili.

Slušajte i gledajte

Važno je da svoju okolinu prilagodite vašem cilju, a to je svakako savladavanje jezičkih prepreka. Ukoliko svakodnevno odgledate ili jednu epizodu serije, poslušate neku pjesmu, pogledate isječak filma, video na YouTube-u, nesvjesno proširujete vokabular i poboljšavate izgovor riječi slušanjem izvornih govornika. Samim tim, stičete samopouzdanje i oslobađate se pritiska pri razgovoru.

Upišite se na kurs/ Upišite kurs

Ukoliko niste u mogućnosti da sami savladate jezičke nedoumice, upišite kurs engleskog jezika te uz pomoć stručnog lica riješite jezičke probleme koji vas muče. Ovo je jedan od najboljih načina za učenje bilo kojeg stranog jezika jer svaki kurs ima određene ciljeve i programe koji su prilagođeni za svaki nivo. Mi vam nudimo više vrsta kurseva, individualni i grupni, kao i konverzacijski.

Istražujte

Internet je jako dobar izvor materijala za učenje engleskog jezika. Na određenim sajtovima možete naći i vježbe i odgovore, kao i objašnjenja za iste. Ukoliko vas interesuje određena tema, možete naći mnoštvo članaka koje dalje možete sami analizirati te naučiti gramatiku i unaprijediti vokabular

Instalirajte aplikacije za učenje engleskog jezika

Google play vam nudi mnogo mogućnosti: od skidanja knjiga za čitanje do aplikacija pomoću kojih možete savladati gramatiku. Ovakve aplikacije obično sadrže vježbe i daju niz mogućnosti za pobošljanje same upotrebe jezika.

Upoznajte odlične ili izvorne govornike engleskog jezika

Ako se dovedete u kontakt sa dobrim sagovornicima, od njih možete čuti dobronamjerne savjete i kritike na račun usvajanja jezika i poboljšanja vještina. Konverzacijski časovi koje nudi Centar za afirmaciju i razvoj je idealna prilika da se okružite ljudima koji na engleskomjeziku diskutuju razne teme zajedno sa nastavnikom.

Kulturne razmjene

Odlazak u inostranstvo je odlična prilika da se koristi engleski jezik, jer je on još uvijek primarni jezik koji koristi većina ljudi u svrhu osnovne a i poslovne komunikacije. Izlazak iz zone komfora je svakako dobar podsticaj za razbijanje straha i može doprinijeti boljem usvajanju gramatike i vokabulara. Shodno tome, naš centar vam nudi mogućnost kulturne razmjene sa 11 država.

Ne plašite se

Ukoliko učenju novih stvari, konkretno jezika, pristupite sa dozom straha, budite svjesni da će vas to kočiti i koštati samopouzdanja. Oslobodite se i dajte sebi prostora za lični napredak i ostvarivanje.

Kada budete spremni započnite učenje

Posljednji, ali ne i manje bitan savjet, je poprilično psihološke prirode. Savjetujemo vam da sa učenjem engleskog jezika počnete onda kada zaista budete spremni na ulaganje truda i vremena. Godine i talenat za jezike nisu presudni kada je učenje u pitanju – ključ je u vama i vašoj posvećenosti.