Las Tapas – simbol španske kuhinje

Las Tapas – simbol španske kuhinje

Las Tapas – simbol španske kuhinje

Las tapas su jedan od glavnih elemenata španske kulture i običaja i predstavljaju glavnu karakterisiku španske kuhinje. Ova vrsta hrane je zapravo oblik zakuske (predjela), pravljena u  maloj količini i služi se u barovima uz piće. U Španiji je veoma zastupljen običaj izlaska u bar na piće i tapas (ir de tapas). Prijatelji se obično okupljaju u barovima, idu od jednog do drugog lokala, i poslužuju se tapasima i pićima (obično se pije pivo ili vino).

Poreklo ove tradicije nije dovoljno razjašnjeno i postoji nekoliko objašnjenja.

-Neki veruju da je rođena zbog ekonomskog interesa vlasnika kafana (tavernas) koji su stavljali u ponudu ponešto slane hrane (npr. šunku, pršutu) kako bi posetioce kafane navelo da traže još pića.

-Drugo mišljenje je da su tapasi nastali iz običaja da se piće prekrije kriškom hleba kako prašina ili insekti ne bi upali u piće.

-Postoji i objašnjenje koje nastanak tapasa povezuje sa Katoličkim kraljevima koji su tokom svoje vladavine davali naređenje da se narodu uz piće obavezno služi i hrana kako se ne bi opijali previše i sprečili nastanak potencijalnih tuča i svađa.

U svakom slučaju, kakvo god da je poreklo tapasa, oni su poznati širom sveta, i jedan su od osnovnih činilaca španske kulture po kojima je i sama Španija prepoznatljiva. Tepear ili ir de tapas je, u današnje vreme, sinonim za izlazak u provod sa prijateljima i predstavlja idealan način za socijalna okupljanja i uživanja u društvu.

Tapasi u Španiji imaju toliki značaj, da se nekoliko puta godišnje organizuju takmičenja za najbolji tapas godine. Najpoznatija takmičenja ovog tipa su u San Sebastijanu i Valjadolidu.