Zanimljivosti o Londonu

Zanimljivosti o Londonu

Zanimljivosti o Londonu

Kao glavni grad Engleske i Ujedinjenog kraljevstva, London je jedna od najpoznatijih i najposećenijih metropola na svetu. Prepoznatljiv je po svojoj raznolikosti i bez obzira na to šta vas interesuje, uvek će se naći neki sadržaj za vas u Londonu. U ovom tekstu ćete saznati neke zanimljivosti o Londonu i možda poželeti da posetite ovu raznoliku i uzbudljivu destinaciju:

  1. Mnogi misle da se Big Ben, jedna od najčešće fotografisanih znamenitosti glavnog britanskog grada, odnosi na toranj. Međutim, naziv se zapravo odnosi na zvono teško 13 tona koje se nalazi unutar tornja. Naziv je dobilo ili u čast Bendžamina Hola, koji je bio zadužen za izgradnju, ili u čast boksera Bena Kanta, koji je bio veoma popularan sredinom 19. veka kada je zvono liveno.
  2. Londonski pabovi u početku nisu imali nikakve oznake jer je veliki broj stanovništva bio nepismen. Kako poreznici nisu znali gde se koji pab tačno nalazi, kralj Ričard Drugi je naredio da svi vlasnici pabova okače znak iznad vrata. Ubrzo su iznad svih pabova počeli da vise znakovi sa crtežima životinja i stanovnici Londona su počeli da ih prepoznaju po istim. Trend se zadržao do danas i nazivanje paba po nekoj životinji se pretvorilo u svojevrsnu tradiciju u Londonu.
  3. Pored Big Ben-a, jedan od najbolje prepoznatlljivih simbola Londona je londonski crni taksi, odnosno hakni (eng. hackney). Da biste dobili dozvolu za rad kao taksista, potrebno je da prođete rigoronu obuku koja je za većinu taksista u svetu nepojmljiva. Praktičan ispit znanja za londonske taksiste, u engleskom jeziku poznatiji kao The Knowledge, gotovo niko ne položi iz prvog puta već u proseku tek iz dvanaestog. Pripreme za ispit traju od dve do četiri godine i za to vreme je potrebno da budući taksisti upoznaju svaki delić Londona. Oni se osposobljavaju da bez korišćenja mape ili navigacije budu u stanju da unapred isplaniraju putanju kretanja čim od mušterije dobiju željenu destinaciju. Da bi prošli ispit, moraju da napamet nauče preko 25.000 ulica i sve važnije objekte, trgove, parkove i slično.
  4. Šerlok Holms, jedan od najpoznatiih detektiva u književnosti, bio je stanovnik Londona. U pričama koje je napisao Ser Artur Konan Dojl, Šerlok je živeo u ulici Bejker 221b. Holmsov standanas još uvek postoji, pretvoren je u muzej i još uvek je opremljen tako da izgleda onako kako je izgledao u viktorijansko doba. Posetioci imaju priliku da se slikaju ispred muzeja pored naziva adrese, ali i da vide sve poznate Šerlokove stvari poput njegove lupe, violine, lule i stolice pored kamina u kojoj je često sedeo I pokušavao da odgonetne brojne misteriozne slučajeve.
  5. Najveća panoramska vrteška na svetu, poznata kao Londonsko oko ili Milenijumski točak, nalazi se u Londonu. Sadrži 32 kapsule, ali su one označene brojevima od 1 do 33 jer se broj 13 smatra nesrećnim brojem. Može da smesti oko 800 ljudi pri svakoj rotaciji i prosečna vožnja traje 30 minuta.