Zanimljivosti o Andaluziji

Zanimljivosti o Andaluziji

Zanimljivosti o Andaluziji

Andaluzija (Andalucía) je jedna od 17 autonomnih pokrajina koje zajedno čine Kraljevinu Španiju. Nalazi se na krajnjem jugu zemlje, ima izlaz na Mediteransko more, pa je samim tim i jedna od najprivlačnijih turističkih destinacija u Španiji. Kada je reč o istoriji razvoja Andaluzije, ona predstavlja rezultat mešavine mnogobrojnih kultura naroda koji su naseljavali njene teritorije (Feničana, Rimljana, Vizigota, Mavara, Jevreja), čiji se uticaj i dan danas može osetiti, kako na polju govora i jezika, tako i na polju kulture i običaja.

1.Andaluzija je autonomna zajednica sa najvećim brojem stanovnika u Španiji i druga po veličini.U njoj živi veći procenat žena nego muškaraca, a ukupnu populaciju čini čak 20% onih koji su mlađi od 20 godina.

2.Poseduje oko 400 zamaka koji su zabeleženi kao kulturno nasleđe. Među njima se nalazi veliki broj katedrala, dvoraca ili tvrđava, manastira, kao i starih delova gradova koji su od istorijskog značaja. Najpoznatija kulturna nasleđa su la Mezquita de Córdoba (džamija u Kordobi), la Alhambra – dvorac i utvrđenje nekadašnjih mavarskih vladara (u Granadi), i la Giralda – kula katedrale (u Sevilji).

3.Može se reći da je Andaluzija kolevka španske umetnosti jer je izrodila mnoge poznate slikare kao što su Pablo Pikaso (Malaga), ili Muriljo i Velaskez (iz Sevilje), zahvaljujući kojima u njihovim rodnim gradovima postoje muzeji podignuti u njihovu čast koji takođe privlače veliki broj turista.

4.Poznati tonovi tradicionalnog španskog flamenka su upravo nastali ovde, u 16. veku, na tlu Andaluzije. Flamenco je nastao mešavinom ciganske muzike i narodne andaluzijske muzike sa uticajima arapske i jevrejske melodije, a predstavlja spoj plesa, muzike i pesme uz sviranje gitare i lupkanje dlanovima ili kastanjetama – tipičnog španskog instrumenta (udaraljki).

5.Španija je poznata kao jedna od najvećih svetskih proizvođača maslinovog ulja, a upravo se najveći procenat ovog ulja proizvodi u Andaluziji, čak 85 procenata. Pored proizvodnje maslinovog ulja, Andaluzija je pozanta i po proizvodnji vina.

Sa svojih 3000 sunčanih sati, blagom mediteranskom klimom, slikovitim pejsažima i prostranim plažama, Andaluzija je mesto koje se nikako ne sme zaobići ukoliko se odlučite da posetite Španiju, jer će vas njena gostoljubiva priroda privući u bilo kojoj sezoni i u bilo kom dobu godine.