Kako najlakše naučiti nemački jezik

Kako najlakše naučiti nemački jezik

Kako najlakše naučiti nemački jezik

Nemački važi za jedan od težih jezika, ali ništa nije tako teško ako se vredno radi.
Ukoliko se pristupi jeziku sa većom motivisanošću i sa jasno zacrtanim ciljevima uspeh je zagarantovan, čak i kada je reč o nemačkom jeziku. Danas postoje brojni materijali koji učenje jezika čine zanimljivijim i produktivnijim, a ovde ćemo navesti samo neke od primera.

Najpre je potrebno tačno definisati šta je to što vas motiviše da naučite nemački jezik, kao i koji cilj želite da dostignete. Savladati jezik zbog studija ili rada u državama nemačkog govornog područja, tečno se sporazumevati ili naučiti osnove jezika radi snalaženja tokom putovanja? Svaki novi jezik je zanimljiv na svoj način i može u velikoj meri promeniti vaša shvatanja drugih kultura.

U nemačkom jeziku najveći problem predstavljaju članovi imenica, ali ni to neće predstavljati problem ukoliko se svemu doda malo boja. Najbolji i najefektivniji način je učiti svaku novu imenicu uz njen član i uvek član bojiti određenom bojom koja se slaže uz rod i to, imenice muškog roda plavom bojom, imenice ženskog roda crvenom bojom i imenice srednjeg roda zelenom bojom (der Mann, die Frau, das Kind).

Uz vizuelno lepšu sliku se lakše i pamte stvari i sve postaje zanimljivije. Tako možete sebi napraviti tzv. fleškartice na kojima ćete sa jedne strane napisati stranu reč ili dodati crtež, a s druge strane papira prevod te reči. I tako ponavljajte sve dok ne naučite napisane reči!

Ne plašite se grešaka koje pravite u komunikaciji! Na početnim nivoima se ne očekuje od vas da govorite bez mane. Ne dozvolite da nastanu barijere u komunikaciji zato što niste sigurni kako biste pravilno formulisali rečenicu. Znamo svi već da se na greškama uči, zar ne?

Okružite se jezikom što je više moguće, u slobodno vreme ili dok kuvate, pospremate kuću ili slično, slušajte nemačku muziku.

Najzad, postoji još zanimljiviji načina za učenje jezika, a to je uz vaše omiljene serije i filmove koji su sinhronizovati na nemački jezik.

Još jedna pogodnost je serija „Mein Weg nach Deutschland”, projekat Goethe Instituta namenjen učenicima nemačkog jezika koji za cilj ima poboljšanje razumevanje i proširivanja vokabulara kroz svakodnevne situacije.

Najvažnije je kontinuirano raditi na jeziku, a na kursevima stranih jezika možete uvek imati sagovornike i odgovarajući feedback od profesora. Svakodnevnom izradom domaćih zadataka i pisanjem eseja je napredak zagarantovan i brži. Potrebno je uložiti malo truda i nakon određenog vremena je i uspeh veoma vidljiv!