Poznata španska sujeverja

Poznata španska sujeverja

Poznata španska sujeverja

Sujeverja su sastavni deo kulture svakog naroda. Španci, baš kao i mi, kucaju u drvo kako zlo ne bi čulo, ne žele da prođu ispod merdevina i plaše se kada im crna mačka pređe put. U nastavku predstavljamo neka od zanimljivih španskih sujeverja (supersticiones).

  1. Martes 13

U španskoj kulturi malerozni dan je utorak 13. Utorak je odabran zbog rimskog boga rata (Marte- Martes), a postoji čak i izreka koja opisuje strah od ovog dana: En martes 13, ni te cases ni te embarques (Nemoj se ženiti niti ploviti na utorak 13.).

  1. Metla iza vrata

Ako znamo da će nam u posetu doći neko ko nam nije mnogo drag ili nam je u gostima osoba koju želimo da oteramo na neki način, dovoljno je da iza vrata stavimo metlu, i to okrenutu naopako. Ranije se verovalo da će zahvaljujući ovome veštice brzo odleteti iz kuće.

  1. Dodavanje slanika

Kao i u drugim kulturama, i u španskoj kulturi postoji nekoliko sujeverja vezanih za so, a najpoznatije je ono vezano za dodavanje slanika. Ukoliko nekome dodamo slanik i on ga uzme, svađaćemo se. Upravo zbog toga Španci često lupnu po stolu kako bismo im slanik samo približili.

  1. Otvorene makaze

Jedno od sujeverja koje je rasprostranjeno u Španiji je upravo ovo. Ako ostavimo otvorene makaze čiji su vrhovi okrenuti ka nama, suočićemo se sa ljubavnim problemima. Ako nemamo partnera, dugo se nećemo venčati. Nakon korišćenja obavezno je zatvarati makaze!

  1. Sedenje na stolu

Iako je sedenje za stolom jedna od najdražih svakodnevnih aktivnosti Španaca, sedenje na stolu je strogo zabranjeno. Ako nam se to ipak desi, moramo biti spremni na poslovne i ljubavne neuspehe, pa čak i na to da ostanemo bez hrane!

Autor: prof. španskog jezika Olivera Pukšić