5 praktičnih načina da efikasno proširite svoj vokabular na engleskom jeziku

5 praktičnih načina da efikasno proširite svoj vokabular na engleskom jeziku

5 praktičnih načina da efikasno proširite svoj vokabular na engleskom jeziku

Poznavanje velikog broja reči je jedna od ključnih stvari kada je u pitanju tečno pričanje stranog jezika. Čak iako imate odlično znanje gramatike, ako ne možete da nađete tačne reči da biste se izrazili, imaćete dosta poteškoća kada je u pitanju tečno pričanje na stranom jeziku. Srećom, učenje vokabulara je jedan od najzanimljivijih aspekata učenja engleskog jezika. Bez obzira na to da li učite engleski u školi ili samostalno, ovih pet saveta će vam pomoći da obogatite vaš vokabular na koristan i zanimljiv način:

  1. Učite putem igrica ili aplikacija

U današnje vreme, ovo je verovatno najčešći način učenja novog vokabulara i savladavanja novih jezika. Većina aplikacija za učenje jezika, kao što su Duolingo, Memrise ili QuizUp, usredsređene su na vokabular i koriste obrasce ponavljanja i ponašanja kako bi vam pomogli u procesu učenja i maksimalno iskoristili vaše vreme i trud. Lako su dostupne i obično nemaju vremenska ograničenja, tako da u suštini možete da učite kad god želite. Ovo je veoma važno jer vam nije potrebna dodatna motivacija za učenje; samo koristite telefon kao što to obično radite, a istovremeno i učite nešto novo. Igranje društvenih igara kao što su Scrabble i Crosswords takođe mogu da budu dosta efikasne kada želite da obogatite svoj vokabular.

  1. Tumačite reči iz konteksta

Kada čitate, pokušajte da se uzdržite od proveravanja značenja novih reči u rečniku. Umesto toga, probajte da protumačite njihovo značenje iz konteksta. Samo nastavite da čitate nakon što naletite na novu reč i videćete da kada pročitate vise rečenica, u stvari i nije toliko teško odgonetnuti njeno značenje.

  1. Napravite sopstveni rečnik

Sećate se onih dana u toku osnovne škole kada ste tek počinjali da učite engleski jezik i kada ste svaku novu reč morali da zapišete ili u posebnu svesku ili na poleđini trenutne? Zapravo, ovo je jedan od najefikasnijih načina za učenje novog vokabulara i praćenje vašeg ukupnog napretka. Kupite novu svesku ili napravite novu belešku na telefonu gde ćete redovno ažurirati spisak svih novih engleskih reči koje ste do sada savladali.

  1. Pravite asocijacije

Različitim rečima dodelite različite boje. Ovakve asocijacije će vam pomoći da se kasnije prisetite reči. Kako ovakav vid učenja ne bi postao zbunjujući, držite se jednog načina asociranja. Na primer, možete koristiti različite boje za glagole, imenice i prideve.

  1. Povezujte reči

Reči je lakše zapamtiti kada su povezane. Možete ih povezati na osnovu teme ili situacije i zapisati u svesku odvojeno od drugih. Neki od primera su reči za razgovor o hrani ili frazalni glagoli koji koriste zajedničku reč.

Izvori:

https://speechling.com/blog/10-ways-to-improve-your-english-vocabulary/
https://englishlive.ef.com/blog/language-lab/improve-english-vocabulary-10-top-tips/

Autor: prof. engleskog jezika Magdalena Tešanović