5 najboljih filmova za ljubitelje španskog jezika

5 najboljih filmova za ljubitelje španskog jezika

5 najboljih filmova za ljubitelje španskog jezika

Učenje stranog jezika ne završava se samo na časovima niti izradom domaćih zadataka. Kako bismo lakše usvajali vokabular, gramatičke konstrukcije i izgovor neophodno je da slušamo muziku, gledamo filmove i emisije, kao i da komuniciramo sa drugima. U nastavku preporučujemo 5 filmova sa španskog govornog područja koji, osim zanimljive radnje, nude i različite izgovore jezika.

  1. Otvori oči (Abre los ojos, 1997)

Izvanredan film Alehandra Amenabara koji ostavlja bez daha sve gledaoce. Upečatljiva radnja, ponavljanje rečenice Otvori oči i kraj koji se može shvatiti na više načina, čine ovaj film neizvesnim i zanimljivim. Glavne uloge tumače Penelope Kruz i Eduardo Noriega, a radnja se odvija na ulicama Madrida. Snimljena je i američka verzija filma pod nazivom Vanilla Sky (2001).

  1. Divlje priče (Relatos salvajes, 2014)

Film koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Sastavljen je od 6 različitih priča koje prikazuju situacije u kojima se možemo naći svakog dana. Priče su: Pasternak, Pacovi, Najjači, Bombica, Prosidba i Dok nas smrt ne rastavi. Iako na prvi pogled nezavisne, sve priče povezuje kontrast ljudskosti i varvarstva, osvete i nasilja. Argentinski glumci, među kojima se ističe Rikardo Darin, osim odlične glume donose gledaocima i specifičan argentinski izgovor.

  1. Tajna njihovih očiju (El secreto de sus ojos, 2009)

Film zasnovan na romanu Pitanje u njihovim očima osvojio je argentinsku, ali i svetsku publiku sa više od 2,5 miliona gledalaca. Ova drama govori o penzionisanom agentu koga progoni slučaj samoubistva koji nije mogao da reši. Kroz čitav film reditelj veoma vešto meša trenutke iz prošlosti i sadašnjosti, a maestralni Rikardo Darin i Soledad Viljamil odigrali su životne uloge u ovom filmu.

  1. Karmela (Ay Carmela, 1990)

Španska kinematografija nudi odlične filmove sa istorijskom tematikom. Jedan od njih je upravo Karmela, film koji govori o umetnosti i represiji tokom Španskog građanskog rata. Putujuća trupa nastupa krišom po provinciji, plašeći se vojske i bombi. Film duguje naziv pesmi koja je bila himna Republikanaca i Internacionalne brigade u periodu rata.

  1. Telo (El cuerpo, 2012)

Na samom kraju preporučujemo španski film Telo čiji glavni glumci (Belen Rueda i Ugo Silva) glume moderan bračni par čiji se život neočekivano menja iz korena kada Mayka (Rueda) umre a njeno telo nestaje iz mrtvačnice. Uz preplitanje scena iz prošlosti i sadašnjosti, policijski inspektor i njegova ćerka direktno utiču na Alehandrov (Silva) život. Niz dramatičnih i mračnih scena drži pažnju gledalaca do poslednjeg minuta.

Autor: prof. španskog jezika Olivera Pukšić