Slikarstvo u Španiji

Slikarstvo u Španiji

Slikarstvo u Španiji

Istorija umetnosti u Španiji ima svoj bogat i zanimljiv razvoj. Njen razvojni tok je proizveo neke od najtalentovanijih umetnika svih vremena, ne samo u Španiji nego i šire. Kada je reč o slikarima, teško je izdvajiti ih i upoređivati, jer je slikarstvo u Španiji bilo jako popularno i cenjeno, ali ćemo zato ovoga puta predstaviti neke od najupečatljivijih koji su definitivno obeležili epohu u kojoj su živeli.

El Greco – (1541-1614. god.) Započeo je svoje studije u Veneciji, potom nastavio u Rimu, da bi se na kraju konačno preselio u Toledo i tu ostao do kraja života. U njegovom raznovrsnom slikovnom radu pronalazimo mnoga verska dela, portrete plemića i prizore Toleda, a njegov individualni, dramatičan i ekspresionistički stil je kasnije uticao na mnoge evropske impresionističke slikare. El Grekova najpoznatija dela su La curación del ciego (1567), La purificación del templo, El caballero de la mano en el pecho (1580)

Francisco de Goya y Lucientes – (1746-1828.god.) Fransisko de Goja se smatra slikarom koji je započeo estetiku romantizma, kao i pretečom slikara avangarde iz 20. veka. Poznat je po velikom broju naslikanih autoportreta i svom talentu u predstavljanju psiholoških aspekata svojih modela izvan njihovog izgleda. Među njegovim najpoznatijim delima nalaze se El tres de mayo de 1808 en Madrid (1814) y Saturno devorando a su hijo (1823).

Pablo Picasso – (1881-1973.god.) Pikaso je verovatno jedan od najpoznatijih slikara na celom svetu, i kao vođa kubističkog pravca smatra se najpoznatijim slikarom 20.veka. Pored slikanja bavio se i crtanjem, graviranjem, ilustracijom knjiga, izradom kostima i scenografije za pozorište. Izvršio je potpunu revoluciju u slikarstvu svojim različitim stilovima slikanja koji su se ogledali u mešavini boja, oblika, likova, izgledajući kao da ih je naslikalo mnoštvo različitih slikara. Među najpoznatijim delima ističu se Guernica (1937) y Las señoritas de Avignon (1907).

Salvador Dali – (1904-1989.god.) Dali je jedan od najznačajnijih umetnika 20. veka, predstavnik nadrealizma i dadaizma, i nesumnjivo najekstravagantniji slikar svih vremena, čija su dela stvarala i ljubav i mržnju, išla do najekstremnijih tačaka, i sve to u zavisnosti od njegove lične percepcije i samog umetničkog zanosa u trenutku stvaranja. Zahvaljujući razvoju njegove višeslojne ličnosti, ekscentričnosti i ljubavi prema njegovoj muzi Gali, Dalijeva dela su premašila državne granice i on je postao jedan od najpoznatijih umetnika i u Američkim državama, gde su ga smatrali genijem. Njegova nadrealna dela uvek su privlačila pažnju, posebno njegovi poznati vodeni satovi i slonovi sa nogama komarca. Neki od njegovih najpoznatijih dela su La persistencia de la memoria (1931), El gran masturbador (1929) y Gala Contemplating the Mediterranean Sea (1976).

Autor: prof. španskog jezika Marija Jevtić