Praznici koji se najviše proslavljaju u Rusiji

Praznici koji se najviše proslavljaju u Rusiji

Praznici koji se najviše proslavljaju u Rusiji

Pored svih nedaća koje su zadeseile ruski narod, oni su i dalje veoma živahni, vole veselja i na njima nezaobilazne zdravice. Nije važno da li je u pitanju rođendan, državni ili crkveni praznik, rusko gostoprimstvo i poštovanje tradicije svakog oduševljava. Evo praznika koji se najviše proslavljaju u Rusiji:
• Nova godina
Nova godina se tradicionalno dočekuje u krugu porodice. U pet do dvanaest na televiziji u čitavoj Rusiji prikazuju novogodišnju čestitku predsednika Rusije, a u ponoć svi zajedno slušaju otkucavanje kremaljskog sata na Spasiteljevoj kuli. Obično se nazdravlja šampanjcem, razmenjuju se pokloni i pomišljaju najlepše želje.
• Božić i Vaskrs
Iako su u pitanju tradicionalni pravoslavni praznici, Rusi za ove praznike vole da izađu i proslave ih sa prijateljima. Istorijska deševanja su „ometala“ proslavljanje ovih praznika, ali se svakako pravoslavni duh održao i Rusi sa radošću dočekuju ova dva praznika.
• Masljenica
Od davnina se u Rusiji praznuje Masljenica – poslednja nedelja pre Velikog posta. Ova praznična nedelja ima mnoštvo običaja, ali najinteresantniji je pravljenje palačinki tokom čitave nedelje. Palačinke su zapravo simbol sunca kojim se dočekuje proleće i ispraća zima.
• Dan pobede
Jedan od najvažnijih državnih praznika je svakako Dan pobede 9. maja. Tog dana se u većini gradova organizuju vojne parade, odaje se počast stradalima u Drugom svetskom ratu.
• Dan žena
Kod nas možda ne tako popularan 8. mart u Rusiji predstavlja veoma značajan praznik. Cvećare rade bez prestanka, dame se obasipaju pažnjom i poklonima, a neretko se organizuju besplatni koncerti za sve pripadnice lepšeg pola.
• Dan zaštitnika otadžbine
23. februar je zapravo bio dan armije i flote, međutim prerastao je u Dan zaštitnika otadžbine kada se čestita svim vojnicima, oficirima, a u zadnje vreme svim muškarcima, kao potencijalnim zaštitnicima svoje zemlje, pa neretko šaljivo ovaj praznik nazivaju „Danom muškaraca“.

Autor: prof. ruskog jezika Milica Perić