Studiraj u Sloveniji

Studiraj u Sloveniji

Studiraj u Sloveniji

Da li ste ikada zamišljali sebe kao studenta u nekoj drugoj državi? Da li vidite sebe kao mladog avanturistu, koji sa rancem na leđima i sveže stečenim prijateljima istražuje skrivena blaga neke druge zemlje dok čeka svoju univerzitetsku diplomu? Širok je spektar univerziteta smeštenih u raznim državama, ali jedna je ljudima sa ovih prostora posebno privlačna – u pitanju je Slovenija.

Univerziteti u Sloveniji su svetski priznati, savremeno opremljeni i što je najvažnije, njihova vrata su širom otvorena studentima balkanskih zemalja. U Sloveniji pravo na besplatne osnovne i master studije imaju državljani Srbije, Bosne, Crne Gore i Makedonije i uživaju sva prava studenata iz Slovenije i EU. Ono što je praktično studentima iz ovih zemalja je mogućnost sticanja veoma kvalitnog obrazovanja i cenjene diplome, dok su samo par stotina kilometara udaljeni od porodice i kuće. Ukoliko postanete nostalgični, uvek možete za vikend da skoknete do svog rodnog grada. 

Osim blizine, prednosti studiranja u Sloveniji su mnogobrojne. Student stranac u Sloveniji ima ravnopravan pristup studentskim servisima pomoću kojih lako može doći do privremenog ili stalnog posla koji će obavljati prilikom studiranja. Ovo je velika olakšica za roditelje, ali i za studenta koji može sebi da priušti putovanja širom ove divne zemlje ili ostalim zemljama Evrope.

Kao ravnopravni član studentske zajednice, imate vašu karticu sa popustima i za hranu, tj. studentske bonove. Pomoću ovih bonova bićete u mogućnosti da imate ceo obrok u vrednosti jednog bona, ili pak doplatite simboličnu sumu za studentsku menzu. Ukoliko ipak želite da počastite sebe obrokom u nekom finom restoranu, pomoću bonova ćete biti u prilici da platite dosta jeftinije nego ostali građani.

Ukoliko poželite da putujete širom Slovenije, ili u ostale zemlje u blizini, Slovenci će vam verovatno preporučiti da koristite auto ili kombi prevoznike, koji su provereni i ocenjeni na interent stranicama. Tako ćete po manjoj ceni, komfornije i brže stizati na odredište.

Što se tiče samih uslova apliciranja na neki od fakulteta – oni su krajnje jednostavni. Na većini fakulteta nije potrebno polaganje prijemnog ispita, niti sertifikat o poznavanju slovenačkog jezika. Nastava se može odvijati na engleskom jeziku, u zavisnosti od fakulteta i njegovog osoblja.

Konkurs za akademsku 2020/21 će biti objavljen 12.2.2020. godine, a za više informacija pogledajte OVDE.