Pet saveta za lakše učenje engleskog jezika

Pet saveta za lakše učenje engleskog jezika

Pet saveta za lakše učenje engleskog jezika

Volite da učite engleski jezik, ali nikada nemate dovoljno vremena? Ili želite da poboljšate vaše znanje istog? U tom slučaju, imamo dobre vesti za vas. Otkrivamo zanimljive i efikasne strategije i savete koji će Vam pomoći da naučite engleski samostalno.

  1. Počnite polako

Ako ste odlučili da počnete da učite engleski bez pomoći nastavnika, gradivo ćete morati da prelazite polako i pažljivo. Postavite realne ciljeve i odredite koliko vremena ćete posvetiti učenju svakog dana. Pola sata dnevno je sasvim dovoljno da naučite nešto novo, ali ako ste u mogućnosti da izdvojite više vremena, učenje će imati još bolji efekat. Samostalno učenje podrazumeva da vi sami određujete kada, gde i na koji način ćete učiti, ali je lako pronaći izgovor da isto odložite za naredni dan. Stoga budite uporni i držite se svojih ciljeva, jer će vam znanje engleskog jezika otvoriti brojne mogućnosti.

2. Razmislite kako deca uče jezik

Korišćenje materijala koji su namenjeni deci je odličan način da započnete učenje engleskog jezika. Dečije knjige, filmovi i TV serije su osnova za učenje jezika kod izvornih govornika. Kada dete po prvi put uči engleski jezik, ono prolazi kroz iste korake kao i Vi trenutno. Sve počinje sa osnovnim rečima i glasovima. Ako kombinujete dečije knjige i emisije sa ostalim udžbenicima ili materijalima za učenje, biće vrlo malo stvari koje ne razumete i to će poboljšati vaše samopouzdanje.

3. Ne morate da živite na govornom području engleskog jezika da biste se okružili istim. Pronađite načine kako da uključite engleski u vaš svakodnevni život. Slušajte radio ili podkast emisije dok ste u prevozu. Kada imate vremena, gledajte britanske ili američke filmove i serije. Koristite engleski za pisanje dnevnika ili liste za kupovinu.

4. Slušajte muziku

Ne postoji osoba na svetu koja ne voli da sluša muziku. Većina muzike koja je popularna širom sveta je na engleskom jeziku, i čak su i strani izvođači počeli da komponuju svoje hitove na istom. Umesto da samo slušate muziku, pokušajte da je iskoristite i za učenje. Najbolja stvar kod učenja preko pesama je što se njihov tekst lako pamti i uglavnom sadrži svakodnevni govor. Samim tim, naučićete kako prosečan maternji govornik koristi jezik. Takođe, pronađite tekst pesme i probajte da razumete njeno značenje. Izaberite svoje omiljene fraze, zapišite ih u svesku i ne zaboravite da ih vežbate uz svaku priliku.

5. Gledajte Jutjub snimke

Jutjub sadrži svaki snimak koji možete da zamislite. Od starih sitkoma, TV reklama do uputstava kako da uradite ili napravite nešto. Za šta ste vi zainteresovani? Interesuje vas muzika? Moda? Sport? Koje god interesovanje da imate, nađite snimak na engleskom jeziku u skladu sa tim i pažljivo slušajte. Kada vam je tema zanimljiva ili poznata, učenje i razumevanje jezika u vezi nje će vam biti dosta lakše. Postoje čak i Jutjub kanali specijalno napravljeni za učenje engleskog jezika. Neki od njih su: BBC Learn English, VOA Learning English, EnglishClass101.com